“Het mooie aan jiujitsu is dat alles mag'

Wie: jiujitsuka Barry van Bommel.

Waarom: neemt morgen in Rotterdam voor de laatste keer deel aan het Nederlands kampioenschap.

Nog één keer wil Barry van Bommel stralen op het Nederlands kampioenschap jiujitsu. Vijfentwintig keer was hij al de sterkste van Nederland, twee keer de beste van de wereld. De titelstrijd van morgen is speciaal voor de 30-jarige vechtsporter. “Voor het eerst zit mijn zoontje op de tribune“.

Vanaf zijn zestiende behoort Van Bommel tot de nationale selectie. Na al die jaren van intensief trainen - zo'n twintig uur per week - is het mooi geweest en wil hij meer tijd vrijmaken voor de sportschool in Nieuwegein die hij samen met zijn zijn vrouw, zus en zwager runt. In november, bij de wereldkampioenschappen in Rotterdam, wil hij zijn wedstrijdloopbaan afsluiten.

Jiujitsu is een prachtige verdedigings- en gevechtssport, zegt Van Bommel. “Bij karate mag je trappen en stoten, bij judo vechten en werpen. Het mooie aan jiujitsu is dat alles mag.“

Juist omdat er zoveel mag, speelt discipline een belangrijke rol. “Tuurlijk wordt er weleens een tikkie uitgedeeld. Maar bij ons heb je minder blessures dan bij voetbal. Een verrekte knieband en wat overstrekkingen, dat is alles wat ik heb gehad.“

In zijn eigen sportschool heeft hij vaak genoeg gezien hoe karaktervormend jiujitsu is. Hoe lastige ADHD-kinderen op de tatami hun energie kwijtraakten en veranderden in goed functionerende gymnasiasten. “Een jiujitsuka moet zorgdragen voor zijn maatje, hem heel houden. Je mag elkaar raken, maar niet doorhalen. Dat kan alleen als er wederzijds respect is. Vóór een partij elkaar groeten, na afloop bedanken.“

Zijn leerlingen zullen nooit betrokken raken bij een knokpartij op straat of in een disco. “Om te beginnen drinken ze niet“, zegt de kampioen. “En als ze onenigheid zien aankomen, gaan ze liever een blokje om. Dat doe ik zelf ook: bekijk het maar, denk ik dan.“

Zijn missie voor de dag van morgen is duidelijk, zegt de jiujitsuka. Nog één keer knallen, nog één keer mooie acties laten zien. “Ik ben Barry van Bommel. Ik heb alles gewonnen wat er te winnen valt. Aan mijn stand ben ik verplicht op een mooie manier kampioen te worden.“

Aanmelden? In afwachting van een wending in je leven? Laat het weten via whosnext@nrc.nl