Graffiti in een dode stad

Sinds mijn vorige bezoek was er wel iets veranderd in Pripjat: de stad was bezaait met verse graffiti. Vaak waren het zwarte figuren, schaduwen. Vagelijk luguber: het herinnerde aan de schaduwen die atoombom Little Boy acherliet, de schaduwen van Japanners die in zijn epicentrum hadden gestaan. Toch was het effect van de graffiti eerder vrolijk. Wie

prip2.jpg

Sinds mijn vorige bezoek was er wel iets veranderd in Pripjat: de stad was bezaait met verse graffiti. Vaak waren het zwarte figuren, schaduwen. Vagelijk luguber: het herinnerde aan de schaduwen die atoombom Little Boy acherliet, de schaduwen van Japanners die in zijn epicentrum hadden gestaan. Toch was het effect van de graffiti eerder vrolijk. Wie had dit gedaan? 

Googelen leert me dat de graffiti een half jaar oud is. Een groep ondeugden uit Wit-Rusland en Duitsland  kreeg een onervaren en inmiddels ongetwijfeld ontslagen medewerker van de Zona (de radioactieve ring rond Tsjernobyl)  zover hen zonder escorte in Pripjat achter te laten. En dit was het resultaat. 

Er wordt over gedebatteerd op internet: kunst of een ontheiliging van de nagedachtenis van Tsjernobyl? Onze gids, toch al geen lachebekje, was er woedend over: de jongelui waren voor eeuwig persona non grata in Pripjat.

    • Coen van Zwol