Golfen om elkaar een jaar te jennen

In Orlando speelden deze week de beste golfers van de wereld voor veel plezier en wat centen tegen elkaar.

De Nederlander Maarten Lafeber mocht voor de eerste keer proeven van de sfeer.

Ernie Els koos Maarten Lafeber om mee te spelen in de Tavistock Cup. Foto AFP Ernie Els of South Africa watches his tee shot on the tenth hole during the first day of the Tavistock Cup 27 March 2006 at the Isleworth Golf and Country Club in Windermere, Florida. Scott Halleran/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPER & TV USE ONLY == AFP

Ernie Els op de oefenbaan van Isleworth Golf & Country Club over Maarten Lafeber. “Een talentvolle golfer en een sympathieke jongen.“ Voor de drievoudig Majorwinnaar uit Zuid-Afrika voldoende reden Lafeber te selecteren in zijn team voor de Tavistock Cup, een tweedaags duel tussen Lake Nona en Isleworth, twee vermaarde Golf & Country Clubs in Orlando.

Wereldwijd worden legio wedstrijden tussen nabijgelegen golfclubs gespeeld. Wat de Tavistock Cup bijzonder maakt, is de waslijst aan sterspelers met wie de twee exclusieve clubs kunnen pronken: leden van Isleworth en Lake Nona tekenen gezamenlijk voor 39 Majoroverwinningen en meer dan 300 miljoen dollar prijzengeld.

De bijdrage van Maarten Lafeber is marginaal. De beste golfer van Nederland, nummer 109 op de wereldranglijst, was dan ook apetrots dat hij twee dagen met de toppers mocht meespelen. Lake Nona en Isleworth, waar Tiger Woods woont, zijn van de buitenwereld afgesloten resorts. Veel beroemde golfers hebben hier domicilie gekozen, vooral vanwege de privacy.

Beide resorts zijn in handen van de Tavistock Groep, een investeringsmaatschappij die goede sier maakt met de vele vedetten die hun resorts als thuisbasis hebben gekozen. Tijdens de Tavistock Cup mocht een selectief publiek van sponsors en relaties zich vergapen aan Isleworth, kijken naar de pracht en praal en de golfbaan waar Woods zich doorgaans voorbereidt op de grote toernooien.

“Heel lang, heel mooi en ontstellend moeilijk“, noemde Lafeber de baan van Isleworth, waar vergeleken met Lake Nona alles de overtreffende trap is. “De huizen op Isleworth zijn belachelijk groot“, meent Lafeber. En inderdaad, de bouwwerken van ongekende proporties langs de holes kun je nauwelijks nog huizen noemen. Woods woont nog relatief bescheiden, beschut, in de buurt van de oefenbaan. Het wit-blauwe onderkomen van basketballer Shaquille O'Neal lijkt eerder een middelgroot hotel dan een huis.

Bij de toernooistart werd Lafeber op de eerste hole geïntroduceerd door de beroemde golfcommentator Gary McCord. “Dames en heren, Maarten Lafeber uit Nederland. Geen flauw idee hoe hij het van daar helemaal tot hier in Isleworth heeft gebracht, maar succes.“ Lake Nona verloor afgetekend: het werd 17,5-12,5.

Dat zullen de Lake Nona-golfers weten. Bragging rights, het recht om de verliezers een jaar lang op een vrolijke manier te jennen, was de gedachte achter de ontmoeting. Dat zal ongetwijfeld gebeuren, maar de Tavistock Cup draait meer en meer om geld, om ongegeneerd pochen met rijkdom.

De twintig spelers werden in de watten gelegd. Er vielen allerlei extra prijzen te winnen, van luxe auto's en extravagante motorfietsen tot speedboten. Woods en zijn teamgenoten kregen als winnaars ieder 100.000 dollar, Lake Nona en Maarten Lafeber moesten het doen met 50.000 dollar de man.

De hoofdsponsor gebruikt het evenement - in veertig landen op televisie te zien - om gefortuneerde golfliefhebbers te verleiden tot de aankoop van een huis. Wie hoopt buurman te worden van Woods heeft pech. De beste golfer van de wereld gaat Isleworth verlaten. Hij heeft onlangs een optrekje aangeschaft op Jupiter Island, ten noorden van Miami, waar hij zangeres Celine Dion en golfer Greg Norman als buren krijgt.

Woods zal weinig moeite hebben zijn hypotheek af te lossen. In de Tavistock Cup incasseerde hij nog een extra bonus van 200.000 dollar, omdat hij individueel de beste score maakte. Over zijn deelname bestond lang onzekerheid. Zijn vader Earl lijdt aan kanker. Diens toestand verslechtert en Woods liet al doorschemeren The Masters, die volgende week donderdag beginnen, te schrappen als zijn vaders conditie verder verslechtert.

Lafeber komt niet in aanmerking voor deelname aan de eerste Major van het golfseizoen. “Ik wil doorstoten naar de top-15 van Europa en ten minste de top-50 van de wereld.“ Vaker aan de zijde spelen van de toppers, in de toernooien die er echt toe doen, daar moet het nu van gaan komen.“

    • Gerard Louter