Gijzelaar in Bagdad afgezet

Gekleed in een lang grijs gewaad en met een groene islamitische hoofddoek op is de Amerikaanse journaliste Jill Carroll gisteren door haar ontvoerders op straat in Bagdad afgezet voor het kantoor van een sunnitische politieke partij. Daarmee kwam een einde aan de drie maanden durende gijzeling van de freelancer van The Christian Science Monitor. Carroll vertelde later niet te weten wie haar ontvoerders waren en waarom ze was ontvoerd, maar heel goed te zijn behandeld. Bij de ontvoering werd haar tolk doodgeschoten.

Hoe Carrolls vrijlating is bewerkstelligd, is niet bekend. De Amerikaanse ambassadeur in Irak, Zalmay Khalilzad, zei dat er door de Amerikaanse ambassade geen losgeld is betaald. Maar zijn verklaring liet de mogelijkheid open dat anderen dat misschien wel hebben gedaan. Veel ontvoeringen in Irak gaan om losgeld.

De ontvoerders ‘kwamen naar me toe en zeiden: ‘we laten je gaan'‘, zei Caroll (28) in een kort televisievraaggesprek in het kantoor van de Iraakse Islamitische Partij, waarvoor ze was vrijgelaten en waar ze trouwens ook was ontvoerd. Ze vertelde de zender van de Islamitische Partij dat ze geen klachten had. ‘Ze hebben me nooit geslagen. Ik werd vastgehouden op een veilige plaats met aardig meubilair, volop eten. Ik mocht douchen.’

In een vraaggesprek dat haar ontvoerders voor haar vrijlating opnamen en gisteren op internet publiceerden, prees Carroll de opstand in Irak, en voorspelde ze de overwinning van de rebellen. ‘Wat gaat u het Amerikaanse volk vertellen over de mujahedeen [islamitische verzetsstrijders] na uw terugkeer in Amerika?’ vroeg een gesmoorde mannenstem haar in het Engels. ‘De Amerikaanse regering verspreidt veel leugens door hen als terroristen te brandmerken’, antwoordde Carroll. ‘De mujahedeen proberen alleen hun land te verdedigen.’

Op eerdere videobanden hadden Carrolls ontvoerders gedreigd haar te vermoorden als niet alle vrouwelijke gevangenen van het Amerikaanse leger in Irak werden vrijgelaten. In hun vraaggesprek met Carroll zeiden de ontvoerders dat deze eis is ingewilligd. De Amerikaanse militaire autoriteiten meldden echter nog steeds vijf vrouwen vast te houden.