Gelukzaligmakend

Zal ik mijn huis vandaag eens bezwangeren met het aroma van banaan? Al een week lang probeer ik het te verkopen met de geur van appeltaart. Maar volgens Marco Gerdes verdient banaan ook een kans op de huizenkopers-verleidingsmarkt.

Op mijn weblog www.nrc.nl/kokenetc geeft hij hoog op over het bananenbrood uit Hoe word ik een goddelijke huisvrouw van Nigella Lawson. Ik heb dat brood wel eens gemaakt. Er gaan met bourbon doordrenkte rozijnen in, vanille en walnoten. Hij is klef en weeïg zoet en inderdaad erg lekker.

Vandaag toch opnieuw een appeltaart. Op het blog stromen de recepten binnen. Gonnie van Hoeven heeft een slimme truc voor mensen met deegrollerangst. Zij maakt een dikke worst van het deeg, snijdt er plakken van en verspreidt die over de bodem en randen van de springvorm.

Simone Kramer is een goddelijke huisvrouw met smetvrees. Om viezigheid te voorkomen maakt zij haar deeg in een keukenmachine en rolt het uit op een vel bakpapier. Geertje Algera's appeltaart is een wonder van eenvoud: appelmoes met een kruimellaagje.

Hun recepten en die van de andere inzenders zijn allemaal het proberen waard. Ik begin met de Normandische taart van Renée. Vooral die Calvados maakt hem, om met Marco Gerdes te spreken, extra gelukzaligmakend.

2 eidooiers

180 g roomboter

60 g poedersuiker

180 g bloem

1 ei, losgeklopt

4 - 5 stevige zoete appels (bijv. Cox)

3 eetlepels witte basterdsuiker

1 eetlepel vanillesuiker

Calvados

extra: taartvorm van ongeveer 22 cm doorsnede, ingevet met boter, deegroller

Meng (in de keukenmachine) de eidooiers, 120 g boter en poedersuiker door elkaar. Voeg de bloem toe en kneed het mengsel tot een samenhangend deeg. Leg de deegbal, afgedekt met vershoudfolie minimaal een uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 oC.

Bestrooi werkvlak en deegroller met extra bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap. Bekleed hiermee de taartvorm. Kwast de bodem en randen in met het ei. Schil de appels en boor met een appelboor de klokhuizen eruit. Snijd de appels verticaal in dunne plakken.

Smelt de rest van de roomboter in een koekenpan en leg hierin de plakken appel. Bestrooi ze met de basterdsuiker en vanillesuiker en bak de appelplakken tot ze zacht zijn, maar niet zo zacht dat uit elkaar vallen. Verdeel ze gelijkmatig over de taartbodem (bewaar de suikerige sappen). Bak de taart in 30-35 minuten gaar.

Nadat je de taart uit de oven hebt gehaald, verwarm je de pan waarin je de appels hebt gebakken opnieuw en voeg daar een flinke scheut Calvados aan toe. Roer alle aanbaksels los van de bodem. Schenk de Calvados-siroop over de taart en strooi er nog wat suiker over. Hij is warm het lekkerst.

Volgende week in koken etc. antwoord op de vraag “Wat drinken we erbij?' Praat mee over drank-spijs-combinaties op www.nrc.nl/kokenetc