Franse arbeidswet door raad goedgekeurd

De Franse Constitutionele Raad heeft gisteren de omstreden arbeidswet goedgekeurd, die het werkgevers gemakkelijker maakt jongeren te ontslaan. Volgens de Raad gaat de wet niet in tegen de Grondwet, iets wat de Franse socialisten hadden gehoopt.

President Chirac heeft nu vijftien dagen de tijd om te beslissen of hij de wet ondertekent of voor nieuwe beraadslaging terugstuurt naar het Franse parlement, een maatregel die vrijwel nooit wordt toegepast. Om acht uur vanavond spreekt hij de bevolking toe op de Franse televisie.

Chirac staat onder grote druk van tegenstanders van het Eerste Baan Contract (CPE), die de afgelopen weken tegen de wet demonstreerden. Afgelopen dinsdag staakten ruim een miljoen mensen in Parijs tegen de wet, die het mogelijk maakt jongeren onder 26 jaar in de eerste twee jaar van hun eerste baan te ontslaan zonder opgaaf van reden.

Vakbonden en studenten hebben voor dinsdag 4 april nieuwe demonstraties aangekondigd.

De verwachting is dat Chirac de wet snel zal bekrachtigen, wat tot meer protest zal leiden. Om de woede te temperen, zou Chirac overleg met de vakbonden kunnen voorstellen of een bemiddelaar kunnen aanstellen.

Premier Dominique de Villepin, geestelijk vader van de CPE, wil met de wet de jeugdwerkloosheid terugdringen. Hij verwacht dat werkgevers sneller mensen aannemen als zij die gemakkelijker kunnen ontslaan.