Een vrolijk oorlogje

Zijn naam is Hugo Chávez en hij is de president van Venezuela. Het allermooiste wat hij heeft bedacht, is ontwikkelingshulp bieden aan de Verenigde Staten. Het is niet bij een briljant plan gebleven. Venezuela is daadwerkelijk begonnen tegen dumpprijzen stookolie te verschaffen aan de armen in de Bronx. Uiteraard heeft de president zich tevens opgeworpen als fel tegenstander van het kolonialisme in zijn regio.

Dit laatste leidt in Nederland tot beroering. Een meerderheid van de Tweede Kamer is er niet gerust op. Minister van Defensie Henk Kamp denkt dat Chávez “met grote ogen kijkt naar de snippertjes voor de kust van Venezuela die onderdeel vormen van het Nederlandse koninkrijk“. De Telegraaf vatte de onrust samen in de kop “Venezuela loert op Antillen'.

Volgens ingewijden is Chávez bezig zijn reservistenleger uit te breiden van 150.000 naar twee miljoen soldaten. Zou ons koninkrijk zijn grondgebied gaan verdedigen tegen een Venezolaanse invasie? Het zou de enige manier zijn waarop Balkenende de verkiezingen nog kan winnen, zoals Margaret Thatcher ooit ongekende populariteit verwierf door de Falkland Eilanden te heroveren op de Argentijnen. Anderzijds zou een meerderheid van het kabinet wat blij zijn de Antillen te verliezen. Dan kunnen we de Antillianen voortaan gewoon legaal weren, in plaats van hen met complexe onwettige maatregelen te degraderen tot tweederangs burgers. Dan kan Pechtold helemaal minister van niets zijn. De minister van Defensie leek zich, conform zijn ambt, wel te verheugen op een vrolijk oorlogje. “De Nederlandse krijgsmacht kan een Venezolaanse invasie eenvoudig afweren“, zei hij. De televisierechten zijn reeds voor een astronomisch bedrag verkocht aan Talpa.

Zo zat ik mij lekker te verheugen, tot ik vandaag las dat Kamp zich bedacht heeft. Hij onderstreept de goede betrekkingen met Venezuela en wil een gezamenlijke marine-oefening houden. Venezolaanse mariniers mogen een weekje meedraaien op het fregat Tjerk Hiddes. Dat zal ze leren.

    • Ilja Leonard Pfeijffer Dichter