Een indrukwekkend wendbaar stemgeluid

Deze plaat danken we aan de reizen van de Nederlandse, voormalige punkband The Ex door Ethiopië. Mohammed “Jimmy' Mohammed is een van de velen die in de voetsporen traden van Tlahoun Genesse, die volgens hen die het weten kunnen de beste stem heeft die Ethiopië ooit heeft voortgebracht. Vandaar dat de blinde Mohammed vooral nummers uit Genesses repertoire brengt. Net cals die grootheden heeft Mohammed een indrukwekkend wendbaar stemgeluid, dat zich schitterend voegt naar deze pentatonische toonladders en even wiegende als opjuttende ritmes. Het vrijzinnige geknor van de bijzondere tenorsaxofonist Getatchew Mekuria, en vooral het stuwmeer aan drumritmes van Ex-associé Han Bennink maken het verschil op een schitterende plaat van een Ethiopiër in den vreemde.

CD Mohammed 'Jimmy'Mohammed: Takkabel! Terp Records, distr. Walboomers

Mohammed “Jimmy' Mohammed: Takkabel!

Terp Records, distr. Walboomers

The Ex, Getatchew Mekuria en Mohammed “Jimmy' Mohammed :1 /4 in Grand, Groningen, 2/4 in Worm, Rotterdam en 5/4 in Bimhuis, Amsterdam.

    • Jacob Haagsma