‘DutchAero krijgt onderhoud motoren JSF'

Het toekomstige onderhoud van de motoren van de Joint Strike Fighters (JSF) gevechtsvliegtuigen voor de Nederlandse luchtmacht wordt zeer waarschijnlijk gegund aan DutchAero. Het ministerie van defensie heeft deze dochteronderneming van de Italiaanse Avio Group aangewezen als eerste kandidaat voor het contract.

‘Wij zijn nu de exclusieve partij met wie defensie onderhandelt. Ik ga er van uit dat wij het onderhoud van de motoren gaan doen’, zegt Rob de Wit, manager business development bij DutchAero in Eindhoven. In eerste instantie zal het bedrijf zich in Woensdrecht bezighouden met het onderhoud van de motoren van de nu bestaande vloot van F-16's - de JSF's komen naar verwachting na 2011 op de markt. De Wit legt er de nadruk op dat de werkgelegenheid in Nederland blijft bestaan en niet wegvloeit naar Italië. ‘Avio heeft een strategische keuze gemaakt en wil de werkgelegenheid juist uitbreiden in Woensdrecht. Er komen tientallen arbeidsplaatsen bij.’ Hij wil niet zeggen welk bedrag er met het contract is gemoeid. DutchAero, het vroegere Philips Aerospace, is nog voor 20 procent in handen van Philips. Het Italiaanse Finmeccanica heeft 30 procent. Ook een Amerikaanse investeerder - De Wit wil de naam niet noemen - heeft een groot belang.

De Europese Unie streeft in een privaat-publieke samenwerking naar het concentreren van het onderhoud van militaire vliegtuigen en DutchAero dicht zichzelf een goede kans toe het onderhoud van alle JSF's te krijgen.

De druiven zijn zuur voor KLM dat samen met moederbedrijf Air France over een grote onderhoudsdivisie beschikt. ‘Wij zijn al vijf jaar in gesprek met defensie over onderhoud van de F-16's en de JSF. We hebben vorig jaar een splinternieuwe motorwerkplaats op Schiphol geopend en dan krijg je dit’, zegt een woordvoerder van KLM. ‘DutchAero heeft ook niet de kennis in huis voor motoronderhoud, wij wel. Maar ik vrees dat Avio het onderhoud Italië wil overhevelen.’ KLM overweegt naar aanleiding van het mislopen van de order uit Maintenance Valley te stappen, een project van overheid en bedrijfsleven dat van Nederland een knooppunt van vliegtuigonderhoud moet maken.

    • Lolke van der Heide