Dus graffiti mag niet?

Pripjat is een monument voor een van de grootste catastrofes van de afgelopen eeuw, en ook voor de verdorvenheid van de USSR. Vraag: mag graffiti op zo’n plek, of niet? Afftar vindt van wel: ‘Everybody only go to Chernobyl and give noting to the city…only trash, bottles and other shit. Other earn money at excursions in city-phantom. These

pripgraf.jpg

Pripjat is een monument voor een van de grootste catastrofes van de afgelopen eeuw, en ook voor de verdorvenheid van de USSR. Vraag: mag graffiti op zo’n plek, of niet?

Afftar vindt van wel: ‘Everybody only go to Chernobyl and give noting to the city…only trash, bottles and other shit. Other earn money at excursions in city-phantom. These peole have made something for the city. Have recovered its dead architecture. Respect!’ Wooble werpt tegen: ‘It’s like putting graffiti on a war memorial.’

Ik neig tot een mild oordeel. Pripjat is namelijk geen ‘prachtige tijdscapsule, een stad zo achtergelaten als hij in 1986 was’, zoals iemand schrijft. Eerst is de stad door plunderaars kapot geslagen en leeggeroofd. De tienduizenden bezoekers die er daarna rondslenterden, hebben ook hun sporen nagelaten. Wie sleepte bijvoorbeeld deze gynaecologenstoel het ziekenhuis uit om van het radioactieve zonnetje te genieten? Nee, Pripjat is een interactief kunstwerk. 

    • Coen van Zwol