Deens-Chinese denkfout met zaklamp

Een zaklamp heb je niet echt nodig. Overal brandt licht. Alleen voor inbrekers en politieagenten in de nachtdienst zijn ze handig. Maar het zijn onbegrijpelijk aantrekkelijke dingen. Alle jongetjes hebben een zaklantaarn of hadden er een. Om te seinen. En veel mannen kunnen ze nog altijd niet weerstaan. De rijken hebben een lange zwarte Amerikaan die ook gebruikt kan worden om iemand de hersens mee in te slaan. De Maglite.

De Rota Light. De drie aan elkaar gesoldeerde knoopcel-batterijen (rechts) kunnen circa 500 keer opgeladen worden, daarna is de lamp onbruikbaar.

Bij nader inzien heb je meer aan een kleine met een lens en een led'je, zoals het middelvingerlange lantaarntje Led Lenser van twee Duitsers: www.zweibrueder.com. Hun lampje brandt zuinig maar geeft veel licht. Precies wat je nodig hebt onder de dekens. De enige plek waar een zaklamp werkelijk nut heeft voor een gewone burger. Voor kinderen vooral, die moeten slapen maar ongehoorzaam hun boek nog uit willen lezen. Ik verslond boeken en batterijen. Onder de dekens. Een zuinige lamp zou me eertijds een zegen zijn geweest. Die waren er niet. Die zijn er nu pas.

Zoals het Rota Light. Gevonden bij Praxis. Boven de bak zaklampen stond een monitor te schreeuwen en er was een filmpje op dat uitlegde waar ik wel niet allemaal deze lamp voor nodig heb. Om het sleutelgat van de voordeur te zoeken. Maar daarna was er het jongetje. Onder de dekens. Met de lamp. Ik was verkocht. De lamp ook. Zo een had ik toen moeten hebben. 12 euro. Veel geld.

Hij ziet eruit als de locomotief van een hogesnelheidstrein met in de kop drie led'jes. Led's zijn de lampjes van de toekomst. Ze geven steeds meer licht van minder stroom en branden eindeloos. Ze gaan het van alle lampen winnen, ook in zaklantaarns.

De Praxis-lamp heeft oplaadbare lithiumbatterijtjes en het klassieke knijpkatmechanisme met plastic tandwielen, aangedreven door een slinger. De originele knijpkat was een zaklamp met dynamo. Door een hefboom buiten het huis van de lamp op en neer te bewegen draaide de dynamo en brandde het licht. Handiger is het als energie wordt opgeslagen en de lamp ook branden kan als de dynamo niet draait. Zo werkt - net als een derdewereldradiootje met slinger - het Rota Light, een Deens ontwerp (www.vidcom.dk), ongetwijfeld van Chinese makelij. Bovenop de lamp zit een levendig kompasje dat de Noordpool soms westelijk van het noorden en soms oostelijk aanwijst.

Maar de lamp doet het goed. De bijsluiter zegt dat een minuut slingeren een half uur licht oplevert. Daarnaast een tekst die suggereert dat de led'jes 20 minuten branden op een batterijlading. Ik heb de lamp uren laten branden voordat ik hem weer een slinger moest geven; de tekst klopt niet, de lamp zelf is beter.

Prima bedleeslamp en inbrekersgereedschap. Met één nadeel. Het ding zou een eeuwigheid mee kunnen maar de batterijen kunnen ongeveer 500 keer opgeladen worden. Dat is meer dan het lijkt, maar dan? Weggooien! De led'jes kunnen nog duizenden uren branden, de dynamo is nog niet versleten, maar om de batterijtjes te kunnen vervangen, drie aan elkaar gesoldeerde knoopcellen, moet je eerst je instrumentenmakersdiploma halen. Of ermee naar de Batterijspecialist die om het priegelwerk meer kost dan de hele lamp. Deens-Chinese denkfout.

    • Wouter Klootwijk