De winstmarge op een vals biljet van 5 euro is flinterdun

In de EU was vorig jaar circa 15 miljoen euro aan valse eurobiljetten in omloop.

Bij de valse euromunten die nu ontdekt zijn, gaat het maar om een fractie van dat bedrag.

Onderschepte valse euro’s in het Spaanse Malaga. Foto AFP Picture taken 23 April 2004 shows fake coins seized by the police in Malaga. Spanish police said 23 April they had arrested four people and seized 160,000 euros (190,000 dollars) in fake coins in breaking up the biggest money-forging racket since the introduction of the single European currency on January 1, 2002. AFP PHOTO J.CLICHE AFP

Zolang geld bestaat, bestaan er vervalsingen. Ook de euro, die sinds 2001 in circulatie is, ontkomt er niet aan. In de tweede helft van vorig jaar haalden de centrale banken in het eurogebied in totaal 286.000 valse biljetten uit de circulatie. Daarmee daalt het aantal vervalsingen licht.

Biljetten van 50 euro zijn, met 56 procent van alle vervalsingen, het populairst, maar het biljet van 20 euro rukt op. Een totaalbedrag aan valse biljetten geeft de Europese Centrale Bank niet, maar dat is met de gegeven percentages niet moeilijk uit te rekenen: in de tweede helft van 2005 ruim 15 miljoen euro.

Opvallend is dat er rond de 15.000 vervalste biljetten van 5 euro werden aangetroffen. Maar is dat logisch? Het kost nogal wat om een biljet na te maken, en vervolgens efficiënt in circulatie te brengen. De euro is de modernste munt ter wereld, en de biljetten zijn uitstekend beveiligd, waardoor namaken extra kosten vergt.

De waarde van vervalst geld “af fabriek' - om het zo maar te noemen - is dan ook veel lager dan het nominale bedrag aan euro's dat erop staat. En voor biljetten van 5 euro moet de criminele winstmarge op z'n best flinterdun zijn. Er kan hier oprecht getwijfeld worden aan het zakelijke instinct van de boeven in kwestie.

Het is dan ook verbazingwekkend dat er ook valse euromunten in omloop zijn. De VVD-fractie in het Europees Parlement riep zelfs op om “van de aanpak van valsemunterij een politieke prioriteit“ te maken. Over 2005 werden 96.000 valse euromunten uit de circulatie genomen, 29 procent meer dan het jaar ervoor.

Het merendeel van de vervalste munten betreft munten van 2 euro. Dat is logisch, want fabricage, materiaalkosten en verspreidingskosten zijn enorm in verhouding tot de nominale waarde van een munt. Al bij automaten vallen ze meestal meteen door de mand. Het namaken van kleinere munten is zo goed als zinloos. Bekend is dat de Nederlandse cent destijds meer aan metaal waard was dan er aan waarde op stond.

Waar hebben we het bij de valse euromunten eigenlijk over? Bij 96.000 munten gaat het om een waarde van nog geen 2 ton in euro's. Nu zijn er, volgens de laatste telling, zo'n 63 miljard euromunten in omloop. Op elke twee miljoen munten werden vorig jaar dus drie valse munten uit de circulatie gehaald.

Of hier sprake is van een politieke prioriteit, moet iedereen zelf maar uitmaken. Blijft het raadsel wie er zo gek is om valse euro's te slaan. Bulgarije staat te boek als een belangrijk land van herkomst. Zouden het delage arbeidskosten daar zijn?

    • Maarten Schinkel