De generaties na ons

De heer Kroonenberg heeft gelijk.Onze planeet kent ook op de lange termijn zijn zomers en winter: glacialen en interglacialen. Maar dat is niet de kern van het probleem. Als soort zijn wij maar passanten op deze planeet. Het gaat om de belangen van de komende generaties en dan niet die van over een paar duizend jaar maar die van onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Tegen die achtergrond kan ik begrip opbrengen voor het scenario van Lester Brown. De fossiele brandstof die wij nu gebruiken is het resultaat van zonne-energie gedurende honderden miljoenen jaren in de aarde opgeslagen. Mijnheer Kroonenberg zal beter dan ik kunnen vertellen welk equivalent wij daarvan jaarlijks wereldwijd consumeren. Het moet gigantisch zijn en het wordt nog groter met nieuwe gebruikers als China en India.

    • A.Van der Donk