`Charles Taylor in Nederland berechten`

Freetown. Het speciale VN-hof in Sierra Leone wil dat de van oorlogsmisdaden verdachte Liberiaanse oud-president Charles Taylor naar Den Haag wordt overgebracht. Het tribunaal in Freetown heeft daartoe gisteren een verzoek ingediend, dat moet worden goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad. Taylor, verdacht van oorlogsmisdaden in de burgeroorlog in Sierra Leone (1989-2002), werd woensdag opgepakt in Nigeria en overgebracht naar de gevangenis van het tribunaal in Freetown. Het speciale hof in Sierra Leone wil Taylor zelf berechten, maar de procedure om veiligheidsredenen in Nederland laten plaatsvinden. De Amerikaanse president Bush zei gisteren dat ”er een proces gaande is om Charles Taylor in Nederland te laten berechten”. De VS hebben een belang in een berechting van Taylor, onder meer wegens diens vermeende banden met het terreurnetwerk Al-Qaeda.