Bob de Jong moet weg bij schaatsteam Telfort

Tot grote ontsteltenis van de hoofdpersoon zelf heeft Team Telfort gisteren de samenwerking met olympisch kampioen Bob de Jong beëindigd. De schaatsploeg van coach Ingrid Paul bood hem twee maanden na zijn gouden tien kilometer in Turijn geen nieuw contract aan. Telfort vervangt De Jong voor Jochem Uitdehaage.

De Jong liet in een mededeling weten zeer teleurgesteld te zijn in de ploeg en de coach. Voor de ervaren schaatser kwam de mededeling naar eigen zeggen onverwachts. Een dag eerder had hij nog een gesprek gehad met Team Telfort over een langere samenwerking.

De stayer won in februari verrassend de tien kilometer op de Oval Lingotto op de Winterspelen in Turijn. Die prestatie bleek niet voldoende de ploegleiding ervan te overtuigen hem een nieuw contract te geven. “Dit was geen gemakkelijke beslissing“, zei teammanager Michiel Bloem. “Maar de komende jaren willen wij ons focussen op de middenafstand en het allrounden. Daarom nemen we afscheid van De Jong.“

Bovendien speelde er een financiële reden. Bloem: “Bob is olympisch kampioen en daar hoort ook een salaris bij, dat door Team Telfort niet kan worden betaald“.

De schaatsploeg trekt wel Jochem Uytdehaage aan. De tweevoudig olympische kampioen van Salt Lake City 2002 kon een nieuw contract tekenen bij TVM, maar had een nieuwe prikkel nodig. “Ik heb zeven leerzame jaren gehad bij coach Gerard Kemkers. Ik stond op een tweesprong en wilde nu kiezen voor iets anders.“

Uytdehaage gaat zich bij Telfort weer focussen op het allrounden. Jan Bos, Stefan Groothuis, Remco Olde Heuvel en Gretha Smit verlengden hun contract bij deze ploeg.

De overgang van Gerard van Velde, olympisch kampioen op de 1.000 meter in Salt Lake City, naar de DSB-formatie staat op losse schroeven. Beide partijen kunnen geen overeenstemming bereiken over de financiën. Gerald van Velde moest weg bij TVM na de komst van Erben Wennemars.

“De gesprekken zijn in goede sfeer verlopen en Gerard vraagt geen belachelijke dingen“, verduidelijkte teammanager Toon Gerbrands. “Maar wij hebben ons budget al bepaald en hebben dus weinig ruimte. Waarschijnlijk komt het niet goed.“ Bij DSB rijden volgend seizoen onder anderen Marianne Timmer en Mark Tuitert.