Bang voor multifunctionele sporthal voor de deur

Waar winden stedelingen zich over op? In Deventer voeren buurtbewoners actie tegen de komst van een sporthal.

De wijk Oranjekwartier in Deventer, waarin de gemeente een sporthal met horecavoorziening wil bouwen. Foto Eric Brinkhorst Deventer /leegstaand schoolgebouw Willem de Zwijgerlaan . Oranjekwartier Lokatie nieuwbouw sporthal. ©foto eric brinkhorst Brinkhorst, Eric

‘Wij zijn tegen’, zegt een vrouw die tegenover het terrein woont waar een sporthal moet verrijzen. ‘Het was hier net een beetje rustig en dan krijgen we dit.’

Deventer wil in het Oranjekwartier twee scholen bouwen voor speciaal onderwijs en voor licht gehandicapte kinderen, alsmede een sporthal. Op het terrein aan de Willem de Zwijgerlaan staat nu nog het gebouw van een scholengemeenschap. Die is tot opluchting van sommige buurtbewoners vorig jaar verhuisd. Het gebouw is ‘tijdelijk bewoond', op de muren staan graffiti van iemand die verliefd is op Joey en van de Molukse bevrijdingsbeweging RMS. De nieuwbouw moet de veertig jaar oude sporthal Zandweerd, elders in de stad, vervangen. Op die plaats komt een woontoren met uitzicht op de IJssel.

Een deel van het Oranjekwartier voert actie. De bewoners laten zich vertegenwoordigen door een vier man sterke kopgroep. De actievoerders zijn niet tegen de bouw van twee scholen, zeggen ze, maar vooral tegen de sporthal. Zij vrezen overlast van parkeerders, van bezoekers van de horeca, van sporters die laat in de avond toeterend vertrekken, en van hangjongeren. Bewoner Jan Sedoeboen: ‘Waarom moet de nieuw te bouwen sporthal nu ineens midden in een drukke woonwijk gebouwd worden? Alleen omdat het economisch belang van de gemeente Deventer zwaarder weegt dan de leefbaarheid van ruim twaalfhonderd gezinnen in deze buurt?’

Ook voelen de bewoners zich ‘gekwetst’ door de ‘ondemocratische’ wijze waarop de gemeente met de buurt is omgesprongen. Bewoner Han Willems: ‘Eerst zou er één school komen. Toen nog één. En daarna ineens een sporthal. Het hele proces was een aanfluiting. We liepen steeds achter de feiten aan.’

Burgemeester en wethouders van Deventer denken met de bouw juist twee vliegen in één klap te slaan: overdag kunnen scholieren er gymmen en 's avonds is de sporthal een accommodatie voor sportclubs. Multifunctioneel gebruik. ‘Op die manier houden we het betaalbaar’, zegt wethouder Gerrit Berkelder (GroenLinks). Een sporthal in een drukke woonwijk is juist gunstig. ‘Daardoor hoeven sporters uit de wijk niet ver te reizen. Beter dan een sporthal aan de rand van de stad, vanwaar vrouwen 's avonds niet durven terug te keren. Daarom zijn er ook bewoners vóór deze sporthal.’

Om aan de bezwaren van de buurt tegemoet te komen, zijn de plannen aangepast. Het college wil negentig parkeerplaatsen aanleggen in plaats van veertig, de horecavoorziening wordt minder groots, alsmede de tribune, zodat er geen grote evenementen zullen komen. De sportsector is hierover enigszins teleurgesteld. Directeur Jeroen Kroese van de Deventer Ontwikkelingsmaatschappij Sportcomplexen: ‘Ik ben hartstikke blij dat ik een nieuwe sporthal krijg die de oude hal gaat vervangen. Ik ben ook blij dat de sporthal overdag zal worden gebruikt door scholieren. Dat maakt de exploitatie eenvoudiger. Maar evenementen zoals het kickboksgala zullen we elders moeten organiseren.’ Voor overlast hoeft de buurt niet bang te zijn, zegt Kroese. ‘Die is er nu ook niet.’

De VVD in Deventer heeft uit bekommernis met de sporters het oorspronkelijke plan van stal gehaald. Vorige week diende de VVD daartoe een motie in. Raadslid Louk Hartong op de raadsvergadering: ‘De sport moet niet op voorhand beknot worden in haar mogelijkheden door verwachte overlast in de buurt. Er is een bekend gezegde: de mens lijdt het meest aan het lijden dat hij vreest. Dat is hier van toepassing. Wij willen de sport daarvan niet de dupe laten worden.’

Bij de stemming bleken precies achttien raadsleden vóór en achttien tegen te zijn. Zodat woensdag opnieuw over de kwestie zal worden gesproken.

    • Arjen Schreuder