7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

Delizzies

Frederikstraat 56, Centrum, Den Haag. Telefoon (070) 392 11 04, keuken open 9.00-16.00, Amerikaans / Frans / Hollands, gem. prijs 3-gangen à la carte 15,00 Categorie: zondagsbrunch

Huiselijk, knus restaurantje voor ontbijt, lunch, zondagsbrunch of high tea. Op de leuke kaart prijken clubsandwiches, soepen en salades voor de lekkere lunchtrek en bij de cream tea krijg je scones met clotted cream en jam die niet van deze wereld zijn. Houten tafels, spiegels, brandende kaarsen en roze accenten, inclusief een heerlijke roze theepot maken het “lekker intiem'. De theepotten zijn te koop, de verleidelijke taarten ook, voor wie thuis verder wil genieten.

goed | Aardige bediening en een leuke kaart. Vooral voor vriendinnen een leuke zaak (alles is roze). Lekkere broodjes en salades.(07-01-2006 M.v.d.M. te Den Haag)

uitstekend | In één woord uitstekend. Personeel is heel attent en de broodjes zijn heerlijk. Wij hebben op het terrasje gezeten, tegenover de zaak. Echt heerlijk geluncht. Hier kom ik zeker nog een keer. Volgende keer ga ik voor de high tea. (21-07-2005 E.F. te Den Haag)

Leela James DEN HAAG 10-07-2005. LEELA JAMES. T.A.V. AGENDA FOTO LEX VAN ROSSEN ROSSEN, LEX VAN

2 THEATER

De nacht zingt zijn eigen lied

Nijmegen: LUX, Mariënburg 38-39. Zaterdag 21.00. Inl/kaarten: www.lux-nijmegen.nl

Het toneelstuk De nacht zingt zijn eigen lied van het Zuidelijk Toneel gaat over een zwijgend echtpaar met een baby. Regisseur Olivier Provily verbindt zijn naam aan toneelstukken met weinig handeling. Dit minimalisme brengt hem naar de Noorse schrijver Jon Fosse, die wereldberoemd is met toneelwerk dat zo goed als stilstaat. Man en vrouw kunnen elkaar niet bereiken. Nanette Edens acteert op de rand van helderheid en hysterie. Erik Whien straalt een verslagenheid uit, die als een aanjager werkt op de geëxalteerde vrouw.

3 POLITIEK

Hebben vredesmissies zin?

Groningen: USVA, Munnekeholm 10. Vrijdag 20.00. Toegang: gratis. Inl: www.dwarsdiep.nl & 050-363 5594.

Onlangs besloot onze regering 1.200 militairen naar de provincie Uruzgan in het zuiden van Afghanistan te sturen. Het doel: vrede en wederopbouw. Over de vraag of vredemissies zin hebben, wanneer wel en wanneer niet, debatteren: Mient-Jan Faber, bijzonder hoogleraar aan de VU, Generaal b.d. Cees Homan van het instituut Clingendael, Saskia Kouwenberg, onafhankelijk mensenrechtenactivist en Vrij Nederland-redacteur Harm Ede Botje. Voorzitter van het debat is Hans Harbers.

4 POP

Leela James

Amsterdam: Heineken Music Hall. Zaterdag 20.00. Voorprogramma: Senna, Pete Philly. Kaarten: 0900-3001250 & www.ticketmaster.nl

A Change is Gonna Come, zo luidt de titel van haar vorig jaar verschenen debuut cd. Toch klinkt de muziek van soulzangeres Leela James eerder retro dan neo. Ondanks de medewerking van coryfeeën als Wyclef Jean en Kanye West blijft ze op de plaat vocaal dicht bij haar belangrijkste inspiratiebron: de power-soul van Chaka Kahn en Tina Turner uit de jaren '70. En natuurlijk, hoe kan het anders, die van Aretha Franklin.

5 FILMFESTIVAL

CinemAsia Film Festival

Het hoofdfestival is in Amsterdam en loopt t/m 8 april. Een selectie van 8 films is t/m 21 april op tournee naar Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht. Inl: www.cinemasia.nl

De tweede editie van het CinemAsia Film Festival geeft een overzicht van recente films uit Aziatische landen. Thema's zijn “Young & Dangerous', “Asian Link', “Queer & Asian' en “CinemAsia Junior!' Uitblinkers: Dumplings van de Hongkong-Chinees Fruit Chan en Shanghai Dreams van de Chinees Wang Xiaoshuai.

6 IMPROVISATIE

WordScape - Dichters in een muzikaal landschap

Amsterdam: The Sugar Factory, Lijnbaansgracht 238, Zondag 17.00, deuren open: 16.30. Toegang: 5 euro. Inl www.keeswennekendonk.nl

Dichters werken tijdens Wordscape samen met improviserende musici, die naast alledaagse instrumenten gebruik maken van bijvoorbeeld een fietsbel, een collectie mondharpen, diverse wintersportartikelen en een megafoon. De dichters: Jan Baeke, Wim Brands, Maurice Buehler, Daniël Dee, Bart FM Droog, Xavier Roelens, Joost Zwagerman. De muzikanten: Dennis Verkerk, Alan Laurillard, Jan Schellink, Han Buhrs, Vincent Kramer, Kees Wennekendonk.

7 POËZIECAFÉ

Tsead Bruinja, Piet Kee & werk van nieuwe Friese dichters

Haarlem: Café Cicero, Lange Begijnestraat 10. Zondag 17.00, zaal open: 16.00. Toegang: gratis. Inl: www.dezingendezaag.com

Dichter en performer Tsead Bruinja (1974) en componist/organist Piet Kee zijn zondag te gast bij PoëzieCafé De Zingende Zaag. Bruinja spreekt over het werk van de nieuwe generatie Friese dichters en draagt voor uit zijn bundel Batterij. Presentatie: George Moormann en Dolly Bellefleur. De laatste brengt ook nog Dolly's Vagina Dialogen ten gehore.

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens