7 redenen om thuis te blijven

1 film

Sleepy Hollow

Tim Burton (VS, 1999) Net5, 22.25-0.15u.

De jonge New-Yorkse agent Ichabod Crane (Johnny Depp) wordt overgeplaatst naar het provinciestadje Sleepy Hollow, dat wordt geplaagd door een mysterieuze serie moorden. We schrijven 1799. In Sleepy Hollow beziet de bevolking, vast gelovend in tovenarij, de wetenschappelijke agent met grote bevreemding. Iedereen weet immers dat de moorden gepleegd worden door de Hoofdloze Hessische Ruiter, een geest uit de Onafhankelijkheidsoorlog. Crane leert deze bloedige geest ook persoonlijk kennen, maar legt tegelijkertijd bloot dat de moorden ook door lokaal-politieke overwegingen worden ingegeven. Tim Burton heeft de film boordevol verwijzingen gestort. Het resultaat is een mengeling van een historische film, een aflevering van Hercule Poirot en een griezelfilm in gothic stijl. Het is wel jammer dat de aanvankelijke invalshoek - rede versus bijgeloof en afrekening - gaandeweg in de film verloren gaat. De grote kracht van Sleepy Hollow ligt in de art direction, die dan ook een Oscar kreeg. Vooral de beelden van het dorpje zijn sprookjesachtig. (RvdB)

Goed frutsel: biljartbal-asbak

2 stand-up comedy

Raymann is laat

Ned.3, 23.05-23.55u.

De goedlachse Surinaamse tante Es (Jörgen Raymann) interviewt iedere week gasten op haar veranda. Deze keer beantwoordt zangeres Trijntje Oosterhuis de vraag “wie is je vader, wie is je moeder?“ Verder is Staatssecretaris Atzo Nicolaï te gast. Verslaggever Quintis Ristie ging naar de voetbalwedstrijd die in het kader van de internationale Anti-Racisme-dag werd gehouden. Ook is er muziek van Ziggi.

3 documentaire

Seconds from disaster

National Geographic, 22.00-23.00u.

Op 18 mei 1980 ontplofte de vulkaan Mount St. Helens in de Amerikaanse staat Washington. In een paar seconden werd de lucht pikdonker door de grote aswolken die de eruptie veroorzaakte. De vulkaan had al een paar maanden verhoogde activiteit vertoond, maar niemand zag de grote klap aankomen. De explosie was de grootste die ooit is geregistreerd. 57 mensen vonden de dood onder de dikke lagen as.

4 reality

Puberruil

Ned.1, 21.50-22.30u.

Eerste aflevering van een negendelige serie, waarin pubers vijf dagen van leven wisselen. Ze krijgen te maken met de ouders, school en vrienden van de ander. De pubers hebben, hoe kan het ook anders, een totaal verschillende achtergrond. In deze uitzending verruilt Karlijn haar leventje op een alternatieve zorgboerderij voor het leven van Ilona, die in een kneuterige volksbuurt in Breda woont.

5 oorlezen

Lezen met je oren

http://boeken.vpro.nl

Steeds meer romans, poëziebundels en studieboeken verschijnen niet alleen op papier maar ook op cd. Treinreizigers, fietsers en filerijders kunnen onderweg de nieuwste Heleen van Royen beluisteren, of zich thuis Da Vinci Code laten voorlezen. De meeste luisterboeken zijn in de winkel te koop. Maar de VPRO-website biedt er ook een paar gratis aan. Beluister bijvoorbeeld Wim de Bie's Meneer Foppe over de rooie. Een wintervertelling over een verlegen vrijgezel, die zich alleen voor een boodschap op straat laat zien. Zijn leven kent een ijzeren regelmaat, totdat de verwarming het begeeft. Foppe roept dan de hulp in van wonderdokter Javinda en goeroe Grotebol, terwijl zijn leven steeds verder ontspoort. Download Meneer Foppe en beluister Wim de Bie's voorleessessie thuis op de bank. Want, zoals meneer Foppes favoriete spreekwoord luidt: “Niets zo fijn als binnen zijn'. (LN)

6 mannending

Biljartbal-asbak

via www.gadgethouse.nl voor 6,95 euro

Vrouwen houden van frutsels. Hun vensterbanken staan vol fotolijstjes, kaarsenstandaards, bloemenvazen en andere leuke maar nutteloze dingetjes. Mannen houden net zo goed van hebbedingen, maar noemen ze gadgets en pretenderen dat ze een doel hebben. Van “zomaar' houden mannen niet. Een man belt niet zomaar even op, en gaat al helemaal niet zomaar even naar het winkelcentrum. Nut, dat is wat de man wil. Ook frutsels voor mannen hebben dus een schijn van nuttigheid. Neem deze biljartbal. Hij was eigenlijk al mooi genoeg om zo op de tafel in het strakke zwart-witte vrijgezellenappartement te staan. Maar nee, hij moest en zou een functie hebben. Dus werd het een asbak, want daar kun je er nooit genoeg van hebben. Een goed mannenfrutsel hoeft niet duur te zijn. Er is ook een asbakvormige aansteker bij te koop. Ideaal. (JL)

7 game

Ghost Recon

Xbox 360, Ubisoft, 65 euro

Het tactische schietspel Ghost Recon: Advanced Warfighter zou oorspronkelijk een lanceertitel voor de Xbox 360 worden. De game haalde uiteindelijk de introductie van de machine niet en werd doorgeschoven. De extra ontwikkelingstijd heeft het spel goed gedaan. De game is grafisch niet minder dan verbluffend. Tijdens een Amerikaanse top in Mexico City doen opstandige Mexicaanse soldaten een greep naar de macht. In de chaos wordt de Amerikaanse president gegijzeld. Jij en je speciale eenheden dienen de boel tot een goed einde te brengen. De game speelt in het jaar 2013 en maakt gebruikt van prototype wapens die momenteel getest worden door het Amerikaanse leger. Het resultaat levert intense schietgevechten met hightech wapens op. Zo draag je een speciale bril waarmee je videoboodschappen van teamleden, hoofdkwartier en nieuwsstations kunt ontvangen. (JM)

    • Lineke Nieber
    • Janna Laeven
    • Jan Meijroos