Zuma moet zelf getuigen

De voormalige vice-president van Zuid-Afrika, Jacob Zuma, zal zelf moeten getuigen in de rechtszaak waarin hij wordt beschuldigd van verkrachting. Een verzoek van zijn advocaten om hem van rechtsvervolging te ontslaan op basis van gebrek een bewijs werd gisteren door het gerechtshof in Johannesburg afgewezen.

De politicus die lange tijd getipt werd als de volgende president van Zuid-Afrika, zal zich nu in het openbaar moeten verdedigen tegen de beschuldigingen dat hij in november vorig jaar een 31-jarige seropositieve vrouw bij hem thuis heeft verkracht. Zuma heeft eerder toegegeven seks te hebben gehad met de vrouw, zonder condoom maar met 'wederzijdse instemming'. Later dit jaar zal Zuma zich in een andere rechtszaak ook moeten verdedigen tegen beschuldigingen van corruptie. Beide rechtszaken hebben regeringspartij ANC en de Zuid-Afrikaanse samenleving tot op het bot verdeeld.

Zuma's advocaten hebben de afgelopen dagen tevergeefs geprobeerd de rechtbank te overtuigen dat de beschuldiging van verkrachting onderdeel is van een 'politieke samenzwering' tegen de ontslagen vice-president. Volgens Zuma's advocaten bewijst de getuigenis van de vrouw waarin ze toegaf zich niet fysiek te hebben verzet tegen Zuma op de bewuste nacht dat er sprake is van opzet.