'Zinvolle dialoog' mag met Israël

De nieuwe Palestijnse premier Ismail Haniyeh (Hamas) heeft gisteren het principiële verzet van zijn moslimfundamentalistische organisatie tegen onderhandelingen met Israël opgegeven. 'Wij zullen geen bezwaar maken tegen onderhandelingen, zoals onze gekozen president [Mahmoud Abbas] die wil voeren. Als het resultaat van de onderhandelingen de belangen van de Palestijnen dienen zullen wij onze standpunten opnieuw definiëren', aldus Haniyeh na de beëdiging van zijn 24 ministers tellende kabinet.

President Abbas heeft de Israëlische waarnemend premier Olmert opgeroepen zo spoedig mogelijk na de vorming van een nieuwe regering besprekingen te beginnen over een definitieve regeling van het Israëlisch-Palestijns conflict. De Palestijnen vrezen dat als Israël zijn grenzen eenzijdig vaststelt en zoals verwacht delen van de Westelijke Jordaanoever, de Jordaanvallei, Oostelijk Jeruzalem en de corridor naar de Dode Zee annexeert, er voor een levensvatbare Palestijnse staat weinig meer overblijft.

Haniyeh: 'Het probleem is niet of wij wel of niet onderhandelingen steunen, maar dat Israël eerdere afspraken en beloftes om te stoppen met het bouwen van nederzettingen niet na is gekomen. Wij steunen een zinvolle dialoog.'

Canada en de Verenigde Staten hebben gisteren diplomaten en contractanten opdracht gegeven ieder contact met de regering van Hamas te verbreken. Israël beraadt zich op de wijze waarop het leger en het civiele bestuur in de bezette gebieden moeten omgaan met de honderden dagelijkse contacten met Palestijnse bestuurders, politie en leger. De Europese Unie heeft nog geen definitief standpunt bepaald.

Intussen is de Israëlische marine voor het eerst in actie gekomen in het noorden van de Gazastrook. Vanaf patrouilleboten werden met mortieren locaties onder vuur genomen vanwaar Qassamraketten op Israël werden afgeschoten. Een onbekende Palestijnse groep heeft voor het eerst ook een Russische Katjoesja-raket gebruikt. Afkomstig uit Iran, aldus het leger.