www.nrc.nl

Chinatown. Correspondent Freek Staps deed onderzoek naar illegale Chinezen in de VS (zie NRC Handelsblad van gisteren). Er zijn daar meer Chinese restaurants dan de McDonald's, Wendy's en Burger Kings bij elkaar, bijna allemaal met illegale werknemers. Die reizen, elke keer als ze een baan willen, met bussen naar Chinatown in New York. Om dit artikel voor te bereiden trok hij met een vertaler diep Chinatown in. 'Al snel voelde ik me een vreemde in mijn eigen stad. Straatnaambordjes in Chinese karakters en misschien wel 350.000 inwoners (niemand die het weet) die geen Engels spreken. 'Over taal, trouwens. Ik had een tolk bij me. Zij spreekt Kantonees, maar geen Mandarijn. En al helemaal geen dialecten zoals Fujianees. Voordat je het doorhebt hoor je dus twee Chinezen met elkaar praten - zoekend naar woorden die ze beiden kennen'. Bekijk een filmpje gemaakt vanuit Chinatown op www.nrc.nl/newyork.

Weblog New York van Freek Staps

Tsjernobyl. De bureaucraten werpen hindernissen op voor het bezoek van correspondent Coen van Zwol aan de gedoofde kerncentrale van Tsjernobyl. Een lange dag in Slavoetistj daarom, maar hij zit niet stil. 'Slavoetitsj is het modelstadje dat Gorbatsjov bouwde voor de arbeiders van Tsjernobyl, die door de Sovjet-Unie zo lelijk in de steek waren gelaten. Vijf jaar geleden hing de schaduw van de doem over het stadje: de laatste reactor van de kerncentrale ging dicht, 'onze moeder, onze warme hut, ons brood'. Leegloop dreigde, en verpaupering, en collectieve depressie. Vijf jaar later zijn ze er in Slavoetitsj nog altijd beter aan toe dan elders in Oekraïne. Frisse lucht, modelvoorzieningen: volgens de statistieken is dit na Kiev de beste plek om te wonen.'

www.nrc.nl/moskou.