Wildburgers

Voor 4 burgers:350 gram wildgehakt100 gram ontbijtspek1 dessertlepel verse tijmblaadjeszout en versgemalen zwarte peper2 eetlepels gesnipperde lente-ui, zowel het groen als het wit4 stevige hamburgerbolletjesolijfolie voor het bakkenbladen Romeinse sla of ijsbergslaplakken tomaten en/of komkommer, desgewenst

Wanneer heeft u voor het laatst in een restaurant een lekkere hamburger gegeten? Precies. Lang geleden. Merkwaardig, want het is echt niet moeilijk om een lekkere hamburger te maken. Ik vind zelf dat grof gemalen vlees meer bijt geeft en dat er bij mager vlees als tartaar of wild een beetje vet bij moet. Maak de vleeskoekjes een uur of zo van tevoren en zet ze dan afgedekt in de koelkast. Hierdoor worden ze wat steviger en makkelijker te bakken. Bak ze niet tot ze uitgedroogd zijn en druk ze tijdens het bakken niet voortdurend met een bakspaan aan zodat al het sap er uitloopt! Gebruik broodjes en garnituur van een goede kwaliteit en dan kan er helemaal niets misgaan.

Doe het gehakt in een kom. Snijd het ontbijtspek in blokjes en draai met korte stootjes in een keukenmachine of mini-keukenmachine tot het fijngesneden is.

Doe het gehakte spek bij het wildgehakt en voeg de tijmblaadjes, flink wat zout en peper en de lente-ui toe. Kneed het mengsel lichtjes een paar minuten met uw handen tot alles goed gemengd is. Kneed niet te lang omdat het mengsel dan taai wordt. Verdeel het gehaktmengsel in vieren en vorm elk stukje tot een platte burger. Leg ze naast elkaar op een schaal en zet minstens een uur in de koelkast.

Verhit een geribbelde grillpan op middelhoog vuur. Druppel een eetlepel of zo olijfolie in de pan en laat even verhitten. Leg er de hamburgers naast elkaar in een bak ze in 4 tot 5 minuten goudbruin. Misschien moet u na een paar minuten het vuur wat lager zetten. Keer de wildburgers om en bak de andere kant ook 4 tot 5 minuten op dezelfde manier.

Snijd intussen de bolletjes open en besmeer ze desgewenst met boter, mayonaise, tomatenrelish (zie recept 21 maart) en/of mosterd. Leg er een paar blaadjes sla op. Leg de warme hamburgers op de sla en schik er desgewenst plakjes tomaat en/of komkommer op. Dien op en geef er veel servetjes bij.

Kim Maclean

Morgen: zalm met courgette.

    • Kim Maclean