WAT DOEN DE KINDEREN?

Een lange neus krijgen Vanaf 7 april is er in Villa Zebra een dubbeltentoonstelling. Pinokkio Wereldwijd en Pinokkio gezien door Paladino. Al meer dan 100 jaar worden de avonturen van Pinokkio over de hele wereld uitgegeven. Een overzicht van de wereldwijde verspreiding van Pinokkio-uitgaven en de allernieuwste versie met de originele etsen, litho’s, en collages van de Italiaanse kunstenaar Mimmo Paladino is er te zien. Daarnaast is er elke tweede zondag in de maand Boekercafe in Villa Zebra. Er wordt daar gesproken over voorstellingen, spannende boeken en bijzondere musea. Verder worden er mensen geïnterviewd: een acteur, een schrijver en een kunstenaar. De toegang is naar het Boekercafe is gratis. Voor meer inl: www.boeker.nl. Boekercafe 9 april, 14 mei en 11 juni vanaf 11u. Villa Zebra, Stieltjesstraat 21, Rotterdam. Openingstijden: di t/m zo van 11-17u. Inl 010 -241 17 17 of www.villazebra.nl. Toegang € 3 (tot 4 jr gratis). Paladino

Tekenen en schrijven

Voor kinderen die van schrijven en tekenen houden is er in het Joods Historisch Museum een Museumspel georganiseerd. Kaarten met details van voorwerpen uit de collectie worden naast afbeeldingen van andere voorwerpen gelegd. Dan vertellen kinderen elkaar hun eigen verhaal dat is geïnspireerd op deze beelden. Met een kaart in de hand gaan de kinderen op de tentoonstelling op zoek naar een spannend voorwerp. Daarna schrijven en tekenen kinderen hun eigen verhaal.

Voor kinderen van 8 tot 13 jr. Res 020-5310374 of evenementen@jhm.nl. Toegang € 6,50 volw € 2,00 kinderen 6 t/m 12 jr € 3,00 kinderen 13 t/m 17 jr tot 6 jr gratis. Het Joods Historisch Museum Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam. Geopend 11 tot 17u. Inl www.jhm.nl.

Naar het theater gaan

Op zondag 2 april komt het Peuterfestival in de Kampanje met het nieuwe theaterthema Dromenland. Tijdens dit festival is er onder andere de voorstelling EEN, TWEE, DRIE te zien. Twee danseressen en een acteur spelen in een decor met blokken, ballen en kegels. Een, twee, drie! is een muzikale voorstelling waarin de spelers dans vermengen met clown-achtige humor. De voorstelling is geïnspireerd door balletten uit de jaren twintig waarin veelvuldig gebruik werd gemaakt van bijzondere kostuums en objecten in opvallende kleuren en vormen.

Peuterfestival 2 april. De Kampanje, Bernhardplein 10, Den Helder. Inl 0223 - 678678 of www.kampanje.nl.

Een lange neus krijgen

Vanaf 7 april is er in Villa Zebra een dubbeltentoonstelling. Pinokkio Wereldwijd en Pinokkio gezien door Paladino. Al meer dan 100 jaar worden de avonturen van Pinokkio over de hele wereld uitgegeven. Een overzicht van de wereldwijde verspreiding van Pinokkio-uitgaven en de allernieuwste versie met de originele etsen, litho’s, en collages van de Italiaanse kunstenaar Mimmo Paladino is er te zien. Daarnaast is er elke tweede zondag in de maand Boekercafe in Villa Zebra. Er wordt daar gesproken over voorstellingen, spannende boeken en bijzondere musea. Verder worden er mensen geïnterviewd: een acteur, een schrijver en een kunstenaar.

De toegang is naar het Boekercafe is gratis. Voor meer inl: www.boeker.nl. Boekercafe 9 april, 14 mei en 11 juni vanaf 11u. Villa Zebra, Stieltjesstraat 21, Rotterdam. Openingstijden: di t/m zo van 11-17u. Inl 010 -241 17 17 of www.villazebra.nl. Toegang € 3 (tot 4 jr gratis).

Spoken

In samenwerking met het Brabants Instituut voor School en Kunst is er in het Textielmuseum de tentoonstelling Spook- en Sprookbeelden. Centraal staan textiele sculpturen, tekeningen en prenten van beeldend kunstenaars, die de wereld van het magische tot onderwerp gekozen hebben. De tentoonstelling is een uitnodiging voor jong en oud om de grens tussen realiteit en fantasie te verkennen.

Textielmuseum, Goirkestraat 96, Tilburg. Inl 013 53 67 475 of www.textielmuseum.nl

Luisteren naar dieren

Dieren hebben allemaal een eigen geluid. Ze piepen, knorren, brullen of blaffen. In de vrolijke kinderopera Het dierenparadijs kun je horen hoe onze gevederde, geschubde en behaarde vrienden klinken. In Het dierenparadijs doen vijf zangers dierengeluiden na aan de hand van muziek van beroemde componisten als Rossini, Mozart en Saint-Saëns. Een uur voor aanvang van de muziekvoorstelling wordt er een workshop georganiseer d waar kinderen kunnen zingen en knutselen.

Dierenparadijs voor kinderen van af 7 jaar. Speeldata Wo 5 april 15u in De Harmonie in Leeuwarden. Ma 17 april 14u in De Regentes in Den Haag. Za 22 april 19u in Schouwburg Odeon. Zo 23 april 14u in Musis Sacrum. Voor de workshop geldt een beperkte deelname.

Bloemen kijken

In Blijdorp is de orchideeënshow wegens succes verlengd. In het stukje tropisch regenwoud worden de kinderen omringd door de meest bijzondere en prachtige vlinders. Kinderen kunnen de verfijnde trucjes ontdekken waarmee de bijzondere bloemen insecten en vogels aantrekken die op hun beurt weer zorgen voor de bestuiving. Zo hebben sommige tropische vlindersoorten hele lange sporen waardoor alleen een vlinder met een hele lange tong bij de nectar kan komen. Vanaf 1 april is er een gratis speurtocht georganiseerd in de Vlinderkas van Diergaarde Blijdorp aan de hand van een folder met pittige vragen. Tijdens deze speurtocht wandelen de kinderen langs jonge dieren, vogels die nestjes bouwen en exotische dieren die hun eerste stapjes buiten zetten.

Orchideeënshow tot 17 april. Speurtocht Babyboom vanaf 1 april. Blijdorp, Blijdorplaan 8, Rotterdam.

Nijntje uitzwaaien

Op woensdag 5 april trekt nijntje de wijde wereld in. Nijntje is het wereldberoemde konijntje van Dick Bruna, dat ieder kind in Nederland, en ver daarbuiten, kent. Ze gaat op reis naar verre landen in het kader van het thema Ontdek de wereld met Nijntje. Nijntje de lieve, eenvoudige, creatie van Dick Bruna bezoekt tijdens de wereldreis verschillende landen. In die landen worden ook allerlei activiteiten georganiseerd in het kader van het thema. Kinderen kunnen Nijntje en al haar wederwaardigheden de komende tijd volgen op haar website.

Inl www.nijntje.nl

Informatie over kinderactiviteiten kunt u sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl