Voetbaloorlog tussen clubs in Boekarest

Rapid Boekarest en Steaua Boekarest spelen vanavond in de kwartfinales van de UEFA Cup. Een unieke derby in het Roemeense voetbal. 'Dit wordt de wedstrijd van ons leven.'

Bijna een etmaal stonden ze in de rij, afgelopen weekend voor het Giulesti-stadion, de thuishaven van Rapid Boekarest: fans van zowel Rapid als Steaua, om een kaartje te bemachtigen voor de derby van vanavond in de kwartfinale van het UEFA-Cuptoernooi. Daar moesten wel vechtpartijen van komen, want met 19.100 plaatsen is de vraag veel ruimer dan het aanbod.

De club had zelf voor rantsoenering gezorgd: maximum twee kaartjes voor Rapid-fans, Steaua-aanhangers konden slechts één van de 850 voor hen gereserveerde entreebewijzen bemachtigen, kostprijs 30 euro. Het werd dus letterlijk knokken voor een goed plekje in de rij. 'De voetbalhysterie heeft de stad nu volledig in zijn greep', noteerde de sportkrant Gazeta Sporturilor.

Ruim drieduizend agenten moeten ervoor zorgen dat het knokken beperkt blijft tot het veld. De rivaliteit tussen beide supportersgroepen is zo groot dat het geregeld tot rellen komt als de clubs tegen elkaar voetballen.

Rapid is de volksclub, opgericht in 1923 door arbeiders van een spoorwegwerkplaats. De club heeft de grootste maar ook meest verpauperde aanhang en is ook bijzonder populair bij de zigeunerbevolking. De supporters, de Legiona Granata naar het kersenrood van het tenue, staan dan ook bekend als de meest vurige van Roemenië, een land waar de emoties sowieso hoog oplaaien als de voetbaleer op het spel staat.

Steaua ontstond pas kort na de Tweede Wereldoorlog als de voetbalclub van het leger. Slechts één club wordt nog intenser gehaat in de hoofdstad: Dinamo, het team van de politie en dus de Securitate, de geheime dienst onder de in 1989 geëxecuteerde dicator Nicolae Ceaucescu, zelf een Steaua-fan. Rapid staat voor volkse eenvoud, Steaua en Dinamo voor macht en het bijbehorende misbruik.

Rapid leeft al jaren in de schaduw van de grote twee, zowel financieel als sportief. In de laatste kwart eeuw won het slechts drie keer de landstitel, Dinamo acht keer, Steaua zelfs twaalf keer. Bovendien won Steaua in 1986 als eerste Oost-Europese club de Europa Cup I, na een finale tegen Barcelona. In de strafschoppenreeks stopte doelman Helmuth Ducadam vier strafschoppen, nadat het duel in 0-0 was geëindigd.

Aan die zege houden de Steaua-supporters nog steeds een superioriteitsgevoel over. De harde kern is uitgesproken racistisch en vaak gewelddadig, zeker tegenover de zigeuneraanhang van Rapid. Vandaag en over veertien dagen, voor de return in het Lia Manoliu-stadion, heeft de politie aangekondigd hard op te treden tegen dat soort agressief gedrag.

De tijd is al een tijdje voorbij dat spelers en coaches met een 9 millimeterpistool rondliepen om zich te beschermen tegen al te opdringerige fans. Het enige gevaar voor coaches is ontslag. Zo is Steaua met Cosmin Olaroiu dit seizoen al aan zijn derde oefenmeester toe. Hij kan zich geen verlies permitteren. 'Dit wordt de wedstrijd van ons leven', weet hij.

    • Dirk Vandenberghe