'Vervangen, afzetten, die ontzettende eikel'

CDA'ers ergeren zich op Hvyes aan de voorzitter van de CDA-jongeren.

Hij had kritiek op de realiteitszin van de partijtop.

'Hai Bert', schrijft Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang (SP) in een 'krabbel' aan zijn collega Bert Bakker (D66). 'Bedankt voor jullie steun gisteren voor mijn motie om de topsalarissen bij bedrijven als Essent aan te pakken. Volgende week wordt ie hopelijk wel aangenomen.'

Politici hebben het vriendennetwerk Hyves ontdekt. Met verslagen van hun werk en leven proberen met wisselend succes contacten met kiezers te krijgen.

Voor sommige CDA-medewerkers blijkt Hyves ook een manier om hun ergernissen te bespreken. De krabbels die zij elkaar sturen, onthullen een conflict in de partij. Aanleiding is een uitlating van voorzitter Ronald van Bruchem van jongerenorganisatie CDJA, vlak na de slecht verlopen gemeenteraadsverkiezingen. In de Volkskrant was hij kritisch over de partijtop, die hij vergeleek met 'die voorlichter van Saddam Hussein, tijdens de oorlog in Irak'. Bruchem zei: 'Die bleef ook maar volhouden dat het allemaal prima verliep, terwijl de raketten om zijn oren vlogen'.

Sindsdien wisselen CDA'ers onaardige boodschappen uit. 'Wat een ontzettende eikel is dat toch', schrijft Martijn Vroom, medewerker van de Tweede-Kamerfractie en voorzitter van het CDA Theologenberaad, in een krabbel aan Marjolijn van der Stel, CDJA'er. 'Jammer dat 'ie pas in mei vervangen kan worden.'

Harmke Hulsma, communicatiemedewerker op het landelijke CDA-partijbureau, is het met Vroom eens: 'Ga zsm die Van Bruchem afzetten! Wat een idioot, dat zeg je toch niet tegen journalisten!' Vroom, tegen Marieke Mol (voormalig bestuurslid CDJA en actief in de afdeling Zuid-Holland): 'Hey. Ga jij je invloed nog aanwenden om die &*^&$%^$%^ Van Bruchem door een zijdeurtje af te laten gaan?'

Mol: 'Contacten aanwenden? Nou nee... Ik zeg: hoogstpersoonlijk!!!' Mooi, schrijft Vroom terug, 'ik begrijp nu pas dat jij jezelf aanbiedt als het redelijke alternatief naast De Kleuter.'

Dreigt er een opstandje van CDA'ers via Hyves? Van Bruchem, zelf geen Hyver, hoorde via zijn vice-voorzitter van de gesprekken op Hyves. 'Als er zo geagiteerd wordt gereageerd, heb ik kennelijk wel een snaar geraakt', zegt hij. Dat is niet erg, vindt van Bruchem. 'Ik wilde een discussie op gang brengen over de koers van het CDA. 'Ik zie politiek zelf als een voetbalwedstrijd. Je kunt elkaar aanvallen, maar na afloop drink je weer een biertje. Al weet ik niet of iedereen dat nog met mij wil.'

    • Guus Valk