Verdonk wikt over leiden van VVD-lijst

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie, VVD) overweegt zich toch kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van de VVD voor de Tweede-Kamerverkiezingen in 2007.

Dat zei ze vanochtend in het radioprogramma De Ochtenden. Verdonk maakt volgende week woensdag definitief bekend of ze zich kandideert, ze wil eerst nog met haar gezin overleggen.

Tot nu toe had Verdonk steeds nadrukkelijk gezegd dat ze niet beschikbaar is voor het lijsttrekkerschap van de VVD. De afgelopen tijd is ze echter door veel partijgenoten gevraagd zich toch kandidaat te stellen. Tijdens de recente verkiezingscampagne voor de gemeenteraden sprak Verdonk in veel zaaltjes, waar ze enthousiaste reacties kreeg van leden.

Als Verdonk zich kandidaat stelt, moet ze het opnemen tegen staatssecretaris Rutte van Onderwijs en Tweede-Kamerlid Jelleke Veenendaal, die zich vorige week onverwachts kandidaat stelde.

Tweede-Kamervoorzitter en VVD'er Weisglas had Verdonk eerder al opgeroepen de strijd aan te binden met Rutte, die zich als eerste kandidaat had gesteld. Rutte is de kandidaat namens het landelijk bestuur en geldt als een sociaal-liberaal politicus. Verdonk is onder VVD'ers populair om haar strikte vreemdelingenbeleid. Weisglas zal zeker op haar stemmen, zo heeft hij al laten weten.

Fractievoorzitter Willibrord van Beek, die de deze maand afgetreden aanvoerder Jozias van Aartsen opvolgde, is blij met de mogelijke kandidatuur van Verdonk. Vice-premier Gerrit Zalm (Financiën, VVD), zelf lijsttrekker in 2003, toont blijheid: 'Hoe meer keus, hoe beter.'

Ook Rutte toonde zich verheugd dat er nu meer kandidaten zijn waaruit de VVD-achterban kan kiezen. Hij noemde Verdonk 'een heel serieuze kandidaat'. Politiek-inhoudelijk zijn hij en Verdonk het overigens 'volledig eens', aldus Rutte.

Tot 20 april kunnen VVD-leden zich kandideren voor het lijsttrekkerschap. Van 10 tot 24 mei mogen de 40.000 leden zich uitspreken over de kandidaten, op 31 mei wordt de lijsttrekker bekend.

Mocht Verdonk lijsttrekker worden, dan betekent dit dat de huidige fractieleider Van Beek tot de verkiezingen op zijn post moet blijven. Het was de bedoeling dat Rutte, als die op 31 mei tot lijsttrekker gekozen zou worden, het fractievoorzitterschap van Van Beek zou overnemen. Dat kan, omdat Rutte in 2003 tot lid van de Tweede Kamer is gekozen. Bij Verdonk ligt dat anders. Zij stond bij de laatste Kamerverkiezingen niet op de kandidatenlijst van de VVD.

Verdonk: pagina 3