Vakbond dreigt Smarts te 'gijzelen'

Werknemers van Nedcar leggen beslag op alle exemplaren van de Smart For-Four die de autofabriek produceert, indien directeur D. Zetsche van Smart-eigenaar DaimlerChrysler niet binnen twee weken wil praten over de aangekondigde productiestop van de Smart. Dat heeft FNV Bondgenoten gisteren bekendgemaakt.

Met het dreigement hoopt FNV Bondgenoten de werkgelegenheid bij de fabriek in het Limburgse Born veilig te stellen. Volgens de bond dreigen drie- tot zeshonderd van de in totaal drieduizend werknemers hun baan te verliezen.

Als het Duits-Amerikaanse DaimlerChrysler zijn activiteiten bij Nedcar beëindigt, wordt de fabriek alleen nog gebruikt door Mitsubishi Motors, de Japanse eigenaar van Nedcar die in Born de Mitsubishi Colt produceert. Omdat één model echter onvoldoende is om de fabriek draaiende te houden, eist FNV Bondgenoten dat DaimlerChrysler zijn productie bij Nedcar handhaaft totdat Mitsubishi er een tweede model introduceert. Het is nog onbekend wanneer DaimlerChrysler de productie van de Smart wil beëindigen. Het concern heeft tot dusverre alleen verklaard 'op termijn' te zullen stoppen.

Mitsubishi maakt waarschijnlijk morgen zijn plannen met Nedcar bekend. Vandaag heeft het bestuur van Mitsubishi in het hoofdkantoor in Tokio vergaderd over de kwestie.

De uitkomst van dit overleg wordt morgen aan de directie van Nedcar in Nederland bekendgemaakt door een delegatie uit Japan. Of het personeel van Nedcar morgen ook over de uitkomst wordt geïnformeerd, is niet bekend.

Een staking is niet aan de orde omdat die ook de productie van de Mitsubishi Colt zou treffen, en dat is niet de intentie, aldus FNV Bondgenoten.

Vakbond CNV zou vanmiddag met zijn leden vergaderen over mogelijke acties. Vakbond De Unie voert maandag overleg met zijn kaderleden.

Nedcar produceerde vorig jaar circa 115.000 auto's. Hoeveel daarvan Smarts betroffen, wil het bedrijf niet zeggen.