V-raad geeft Iran 30 dagen

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Iran vannacht 30 dagen de tijd gegeven om alle nucleaire verrijkingsactiviteit op te schorten. Bevriezing van dit programma wordt beschouwd als garantie dat Iran niet in het geheim kernwapens ontwikkelt, iets waarvan met name het Westen de islamitische republiek verdenkt.

Deze eis werd gesteld in een zogeheten 'verklaring van de voorzitter', waarover de vijf permanente leden van de raad in New York drie weken hebben onderhandeld. De ministers van Buitenlandse Zaken van de vijf, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China, plus Duitsland kwamen vandaag in Berlijn bijeen om over de verdere strategie te praten. De niet-bindende verklaring van de Veiligheidsraad zwijgt over eventuele dwangmiddelen tegen Iran als het bij zijn weigering blijft om de - beperkte - verrijking van uranium weer te staken. Rusland en China zijn voorlopig fel tegen sancties of zelfs militaire actie. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zei vanochtend dat 'alle ideeën om de zaak door dwang en geweld op te lossen extreem averechts werken'.

De Iraanse VN-ambassadeur, Javad Zarif, gaf op een persconferentie in New York geen enkele aanwijzing dat Iran overweegt toe te geven. Dreigementen werken niet bij Iran, zei hij. 'Iran is allergisch voor druk.' Hij herhaalde dat Iran geen kernwapens wil, en dat het zich juist volledig gebonden voelt aan het nucleaire Non-proliferatieverdrag (NPV). Het NPV verbiedt de verrijking van uranium niet. Zarif zei dat bovendien de VS en hun bondgenoten wel andere redenen zouden vinden om Teheran in gebreke te stellen als het op dit punt zou toegeven.

Het was vanmiddag nog niet duidelijk of het beraad in Berlijn iets zou opleveren. 'De bedoeling is de ministers in staat te stellen over de horizon te kijken [...] op welke wijze dit regime met diplomatieke middelen weer binnen het bereik van het non-proliferatieregime kan worden gebracht', aldus een woordvoerder van het State Department. Een hoge Duitse functionaris suggereerde eerder deze week dat Iran misschien moet worden toegestaan een beperkt verrijkingsprogramma te houden.