Trapveld verslaat hiphopclip

Myrthe Hilkens (nrc.next, 15 maart) zoekt de reden voor het seksueel ontsporen van jongeren vooral in ranzige videoclips. Volgens mij hangt de verveling en agressie van jongeren in probleemwijken eerder samen met de troosteloze leefomstandigheden aldaar.

Juist daarom sprak het artikel in de allereerste nrc.next van 14 maart over de trapveldjes van de Johan Cruyff Foundation me zo aan. Vorig jaar was ik bij de opening van zo'n veldje in Rotterdam. Wat me opviel, was het enthousiasme van de louter gekleurde jongetjes en het respect waarmee zij spelers als Kuijt en Castelen onthaalden. Om te voorkomen dat jongeren ontsporen, zal men hen serieus moeten nemen, kansen bieden en ze op hun verantwoordelijkheden wijzen. De probleemwijk als een groot trapveld: daar kan geen hiphopclip tegen op.

    • Bas Overmars Amsterdam