Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de vogelgriepenquête onder de deelnemers van het opiniepanel, waaraan 21.500 mensen hebben meegedaan. Nederlanders blijken vrij nuchter te staan tegenover een dreigende uitbraak van vogelgriep en blijven gewoon kip eten en hebben slechts bij uitzondering de virusremmer Tamiflu in huis. Ned.2, 18.20-18.50u.

Google-Nederland directeur Marc Duijndam (foto) zegt in de documentaire over de keerzijde van Google in Zembla dat de ontwikkelingen van de zoekmachine in een moordend tempo gaan. In 2004 ging het bedrijf naar de beurs en is inmiddels meer waard dan Time Warner. Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens pleit voor meer Europees toezicht op Google. Ned.3, 20.20-21.05u.

Netwerk. Reportage over schrijnende voorbeelden van etnische zuivering in het voormalig Joegoslavië: de Bosnische kinderen die na een verkrachting ter wereld kwamen. Hun moeders zijn moslimvrouwen die vaak door Servische militairen werden misbruikt. De Serviërs gebruikten de verkrachtingen om vrouwen te verdrijven uit moslimgebieden en ook om meer Servische kinderen op de wereld te zetten. Naar schatting zijn er twintigduizend vrouwen verkracht die honderden, mogelijk duizenden kinderen ter wereld hebben gebracht. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. De uitslag van een peiling over het mogelijke lijsttrekkerschap van de VVD van minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk, een gesprek met Pascal van der Wielen, die in 1992 door vier marine-maten seksueel werd misbruikt en een gesprek met jurist E. Dommering over de rechtszaak tussen Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn, die vandaag achter gesloten deuren is behandeld. Ned.3, 22.20-23.00u.

documentaire

How to have a good death. Programma over de dood in al z'n aspecten. De meeste mensen lijken niet voorbereid op de dood en houden zich niet bezig met ziekte en sterven. Hoe zouden de meeste mensen het liefst willen doodgaan? BBC2, 22.00-23.30u.

China. Slot van een vierluik over China. Er is waarschijnlijk geen enkele Chinese stad die onze fantasie zo prikkelt als Shanghai. Ooit was zij een koloniale concubine, vervolgens een kuise communiste, maar vandaag de dag ontwaakt deze miljoenenstad als een monstrueus Doornroosje. ZDF, 23.00-23.45u.

Een nette zaak - Een multinational op inspectie. Over het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Is het mogelijk om winst te maken en tegelijkertijd ethisch correct te handelen? Deze vraag wordt steeds prangender voor westerse bedrijven, zeker wanneer de productie in lagelonenlanden wordt gedaan. Ook 's werelds grootste fabrikant van mobiele telefoons, Nokia, worstelt met dit probleem. In de documentaire worden twee (vrouwelijke) inspecteurs gevolgd die proberen in een Chinese fabriek westerse waarden te verwezenlijken. Ned.1, 23.00-24.00u.

praatprogramma

Max en Catherine. Gast is presentatrice Chazia Mourali. Ook is er een gesprek over imagoprotectie. Ned.1, 17.35-18.30u.

De wereld draait door. Amerika-deskundige Maarten van Rossem gaat maandag een achtdelige quiz presenteren waarin de slimste studenten uit ons land het tegen elkaar opnemen. Verder de twaalf finalisten die strijden om de titel Miss Marokko Nederland en castingdirector Job Gosschalk. Ned.3, 19.00-19.50u.

Wat zou jij doen? In deze aflevering van een 18-delige serie vertellen overlevenden van het vliegtuigongeluk op Faro (1992), de Herculesramp (1996), de vuurwerkramp in Enschede (2000) en de tsunami (2004) in Azië hoe hun leven er na de ramp uitzag. Ned.1, 22.25-23.00u.

Barend & van Dorp. Gasten zijn de koningin van het levenslied, Marianne Weber, en Marjolein Meijers, die met Hans Kemeling ruim twintig jaar het theaterduo De Berini's vormde. In mei gaat Marjolein solo verder. Ook aanwezig presentator Joost Prinsen over zijn rol in de nieuwe politieserie Boks en het tienjarig bestaan van de quiz Met het mes op tafel. Talpa, 23.00-0.05u.

kunst

The culture show. Onder meer een gesprek met het teruggetrokken popidool uit de jaren zestig Scott Walker over zijn nieuwe album. Hij wordt bewonderd door collega-zangers als David Bowie, Alison Goldfrapp and Jarvis Cocker. BBC2, 20.00-21.00u.

informatief

16 Miljoen rechters. Juridisch programma waarin het publiek op de stoel van de rechter zit en vanavond de zaak behandelt over een vrouw die, ondanks een medische ingreep, ongewenst zwanger raakte. Ze stelt haar huisarts daarvoor aansprakelijk. Ned.3, 21.05-21.46u.

digitaal kanaal

Leren met televisie. Sinds gisteren is er een verbeterde website van de educatieve televisiezender ETV.nl. Nieuw is dat bijna alle programma's bekeken kunnen worden. Daarnaast zijn er series te bestellen, is er gratis lesmateriaal te downloaden en zijn er internetoefeningen te maken. Door grotere letters, minder tekst en meer plaatjes, vindt u makkelijk pagina's. De zender brengt programma's over taal, werk, samenleving, onderwijs, opvoeding en gezondheid. (www.etv.nl)