Taylor uitgeleverd aan tribunaal Sierra Leone

Ex-president Charles Taylor van Liberia is gisteren in Nigeria aangehouden en daarna overgebracht naar het VN-tribunaal in Sierra Leone. Dat zal dat hem berechten wegens oorlogsmisdaden begaan in datzelfde land.

De voormalig krijgsheer verdween maandag uit zijn villa in het zuidoosten van Nigeria, nadat dit land Liberia toestemming had gegeven om Taylor aan te houden. De douane hield de ex-president gisterochtend aan bij de noordoostelijke grens met Kameroen, toen hij Nigeria in een Range Rover-jeep met een kenteken van de diplomatieke dienst wilde ontvluchten.

Douanebeambten vonden in de auto twee zakken met vijftig kilogram aan Amerikaanse dollars. Na enig onderzoek ontdekten de ze dat het om Taylor ging, aldus een van de grenswachten. Volgens een politieagent probeerde Taylor samen met zijn zoon te ontsnappen.

Taylor wordt beschuldigd van zeventien misdaden tegen de mensheid, begaan tijdens de tien jaar durende burgeroorlog in Sierra Leone. Tijdens de oorlog kwamen vijftigduizend mensen om het leven.

De openbaar aanklager van het oorlogstribunaal in Sierra Leone, Desmond da Silva, heeft verheugd op Taylors aanhouding gereageerd. Volgens hem was het ‘een tekenende dag voor de internationale strafrechtspraak’. Da Silva gaat ervan uit dat Taylor spoedig berecht kan worden.

Gistermiddag werd de ex-president per vliegtuig overgebracht naar Monrovia, de hoofdstad van Liberia, waar hij werd overgedragen aan functionarissen van de Verenigde Naties. Na een korte stop vloog een helikopter van de VN Taylor naar Freetown in Sierra Leone, waar het oorlogstribunaal zich bevindt.

Taylor leefde sinds 2003 als balling in Nigeria. Met zijn vertrek uit Liberia kwam een einde aan de burgeroorlog in dat land. De misdaden waarvoor hij wordt berecht, heeft hij echter begaan in Sierra Leone.

Taylor zou rebellen hebben bewapend in ruil voor diamanten en straatkinderen hebben gerekruteerd, die hij gruweldaden tegen de burgerbevolking liet plegen. Taylors commandanten voerden de kinderen marihuana, drank en bubble (amfetamines). Met verdoofd geweten reten de kindsoldaten de lichamen van hun slachtoffers open, rukten er de harten uit, staken ogen uit en sneden oren en penissen af.