Soapster in film over Kroatische generaal

Rotterdam. Goran Visnjic, een van de sterren van de Amerikaanse ziekenhuissoap ER, gaat de hoofdrol spelen in een speelfilm over de Kroatische generaal Ante Gotovina, die in de cel zijn berechting door het Joegoslavië-tribunaal afwacht. Dit heeft de Kroatische regisseur Antun Vrdoljak, schoonvader van Visnjic, bekendgemaakt. Volgens de regisseur heeft Kroatië ”veel aan Gotovina te danken”. De generaal leidde in de jaren negentig het Kroatische leger in de strijd tegen de Servische troepen in de regio Krajina. In december 2005 werd hij gearresteerd op Tenerife. De aanklagers van het tribunaal beschuldigen hem van moord op honderdvijftig etnische Serviërs en etnische zuiveringen waarbij 150.000 Serviërs uit Kroatië werden verdreven. Hij leidde in 1995 aanvallen in de buurt van Split tijdens `Operatie Storm`. Bij deze veldtocht werden binnen vijf dagen alle Servische troepen uit Kroatië verdreven.