Royal Society koopt Hooke-manuscript

Rotterdam, 30 maart. De Royal Society in Londen heeft de hand weten te leggen op een belangrijk manuscript van de veelzijdige zeventiende-eeuwse wetenschapper Robert Hooke. Het verloren gewaande manuscript, 520 bladzijden aan teksten en tekeningen, dook onlangs op in een huis in Hampshire, waar het vele tientallen jaren in een kast had gelegen. Het gaat om notulen van bijeenkomsten van de Royal Society die Hooke, eerste secretaris van het beroemde genootschap, van 1661 tot 1682 maakte en die ook wetenschapshistorisch van grote waarde zijn. Het manuscript zou afgelopen dinsdag worden geveild, maar is op het laatste moment voor circa één miljoen pond (de geschatte waarde) verkocht aan een anonieme bieder die optrad namens de Royal Society. De oproep van president Lord Rees of Ludlow aan een weldoener om zich te melden heeft dus effect gesorteerd. De documenten worden binnenkort zowel in originele als in digitale vorm tentoongesteld.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het bericht Royal Society koopt Hooke-manuscript (30 maart, pagina 8) wordt Robert Hooke (1635-1703) de eerste secretaris van de Royal Society genoemd. De eerste secretaris was echter de Duitser Henry Oldenburg (1619-1677).