regio keuze

Armando FOTO: Vincent Mentzel Mentzel, Vincent

ALKMAAR

Lezing Op 2 april (13u) geeft Gejus van Diggele, verzamelaar van gezelschapsspellen en speelkaarten, een lezing over de onbekende kant van de speelkaart. Ihkv de tentoonstelling Aan zet! 1001 gezelschapsspelen.

Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1. Opgave: 072-5489789. Inl www.stedelijkmuseumalkmaar.nl

AMERSFOORT

Lezing over pesten Het VU podium organiseert 5 april (20u) een avond over Pesten als groepsproces. Pesten is niet alleen een zaak van individuele pesters en hun slachtoffers, een groepsproces waarbij alle leden van die groep een belangrijke rol spelen. Lezingen: dr. Tjeerd Olthof en dr. Frits Goossens. Aansluitend wordt er gediscussieerd door docenten, ouders en leerlingen.

Corderius College, L Heynricsstraat 23. Inl 020-598 9292 & www.vupodium.nl

AMSTELVEEN

Armando De overzichtstentoonstelling van Armando in het Cobra Museum bestrijkt een periode van ruim vijftig jaar en brengt ons van de informeel-abstracte doeken uit de vroege jaren vijftig tot de schilderijen van vorig jaar, waarin de kleur weer terugkeert. Te zien zijn circa 75 kunstwerken, waaronder tekeningen en enkele beelden.

Armando 1952-2005. T/m 5 juni in het Cobra Museum, Sandbergplein 1, Amstelveen. Di t/m zo 11-17u. Inl: 020-5475050, www.cobra-museum.nl

BLOEMENDAAL

Thijsse’s Hof Vanaf zondag 2 april organiseert Thijsse’s Hof en het IVN Zuid-Kennemerland weer haar maandelijkse rondwandeling door de Hof. Een natuurgids vertelt om 14u in een rondwandeling van 1u over de lente op Thijsse’s Hof, de diverse zangvogels, de planten én haar geschiedenis.

Thijsse's Hof ligt aan de Mollaan in Bloemendaal, ingang ligt achter het pannenkoekenhuisje 1 april -1 nov 9-17u ma dicht Inl www.thijsseshof.nl.

HAARLEM

Marc Mulders Kunstenaar Marc Mulders schildert op het ritme van de seizoenen: dood wild in het najaar, bloemen in het voorjaar. Op zijn tentoonstelling in De Hallen laat hij een dertigtal nieuwe schilderijen en aquarellen zien. Ook zal in de expositieruimte een groot stilleven worden opgesteld van echte bloemen – een huisaltaar dat gedurende de tentoonstelling langzaam zal verwelken en verstoffen.

T/m 5 juni De Hallen, Grote Markt 16, Haarlem. Di t/m za 11-17u, zo 12-17u. Inl: 023-5115775, www.dehallen.com

Het hof van Haile Orkater maakt muziektheater over Haile Selassie, de voormalige keizer van Ethiopië, gespeeld door Pierre Bokma. Een Noorse journaliste (Ricky Koole) komt hem interviewen, maar wordt al snel ingekapseld door de sprookjesachtige hofhouding. Als een noordelijk ijskastje ontdooit ze voor de zuidelijke mystiek. De keizer volgt zijn geheime doel: het redden van de dynastie.

T/m 1 april Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173910 of www.toneelschuur.nl.

OEGSTGEEST

Lezing Bacharach Aukelien van Hoytema, musicologe, geeft 5 april (20u15) een lezing met zang over Burt Bacharach. Pianobegeleiding: Carel Schweig. De Amerikaanse zanger en componist Burt Bacharach schreef o.a. Raindrops keep falling on my head en vele andere songs die behoren tot de klassiekers van de 20ste eeuw.

Gemeentecentrum, Lijtweg 9, Oegstgeest Inl 071-5237165 & www.ko-oegstgeest.nl

UTRECHT

Jeugtheater Het Tweetakt jeugdtheaterfestival brengt tal van spannende projecten. Zoals Luchtpost, waarin je een wens kan laten opstijgen aan een ballon. Verder leuke dingen als: G.E:H/E?I,M!, Home Made Happiness, De Pelikaan en Buut door 'n meeuw uit Friesland, allemaal lieve voorstellingen door en voor kinderen. Wie op het Neude in het festivalcentrum rondloopt, ontmoet onder meer een charmante Frietcowboy bij wie je een aardappel door gaas mag schieten om er patat van te bakken. Er is De Muur met bomen die verhalen vertellen, er is De hoofdenfabriek voor wie zijn hoofd beu is en daarnaast is er een jeugdtheater in diverse theaters in de stad.

T/m 2 april. Festivalcentrum op het Neude. Inl. 030-7990 084 of www. tweetakt.net

Filmdebatten In de reeks filmdebatten Reset your Brain! zijn vier films uitgezocht die verwijzen naar hersenonderzoek en de manipulatie van het brein. Op 4 april (19u): Minority Report (Steven Spielberg 2002). Debat mmv Prof.dr. Pieter Roelfsema, dr. Ineke Bolt en dr. Maartje Schermer.

City / Movies, Voorstraat 89, Utrecht. Kaarten: www.ru.nl/soeterbeeckprogramma/resetyourbrain. Inl www.r

WASSENAAR

Cobra Lieve Dejonghe verzorgt op 4 april (20u) een lezing met als titel The Cobra Movement. (Engels). De naam Cobra is een afkorting van de Franse namen van de hoofdsteden waar de kunstenaars vandaan kwamen: Kopenhagen, Brussels en Amsterdam. Kenmerkend voor de stroming is het gebruik van felle kleuren.

Cultureel centrum De Warenar, Kerkstraat 75. Inl: www.dfas.nl