Quality Time

Joan Nederlof Bewerkte foto van Inez van Lamsweerde Tournee t/m 27/5. Inl 020-616 3218 of www.mugmetdegoudentand.nl Lamsweerde, Inez van

Quality Time van Mug met de Gouden Tand gaat over een gezin met jonge kinderen. Dit tweede stuk van actrice Joan Nederlof, die eerder voor haar gezelschap Brünhilde 40+ schreef en de drijvende kracht was achter de tv-serie Hertenkamp, is een ‘black fear comedy’; iedereen heeft het moeilijk met de maatschappij. Maar ook met elkaar, met zichzelf, met onzekerheden en verlangens. „Ik wil bijzonder zijn,” zegt vader Marcel Musters getergd, als zijn vrouw Joan Nederlof zich afvraagt waarom hij zo nodig zijn manuscript aan Connie Palmen wil opsturen. Zijn baan bij de Publieke Omroep is hem te gewoontjes. Moeder Nederlof klust bij als politica, maar wordt gepasseerd door andere vrouwen. Bovendien klinkt ze niet alsof ze erg dol is op haar werk. ‘Lik me nou even’, vraagt ze zeurderig aan haar man.

Ieder karakter in Quality Time maakt zijn eigen ontwikkeling en zijn eigen minicatharsis door. Lineke Rijxman speelt perfect een vierjarig vroegwijs meisje. De manier waarop ze met zwabberende armpjes de trap afhupst is zeer aandoenlijk. Willem de Wolf is met zijn twee meter een overtuigend jongetje. In een poging de aandacht van zijn moeder te trekken, krult hij zijn grote lijf om haar heen. ‘Wat heb je toch een lieve voetjes’, zegt zij vertederd. En dan is er nog het echtpaar Musters-Nederlof. Als strijdmakkers kibbelen, babbelen, geilen ze, hoe raar ook hun tekst is. Als in een pingpongwedstrijd slaan ze hun woorden soepeltjes heen en weer. Een voorstelling waarin carrière, kinderen, seks en waanbeelden gebroederlijk op dezelfde bank vertoeven.

Tournee t/m 27/5. Inl 020-616 3218 of www.mugmetdegoudentand.nl