Plant met honger geeft licht

De trend: planten krijgen alleen nog water als ze er om vragen - hier op de aarde, maar ook op Mars

Plant

Aarde Groen verlicht huis

Iedereen die zijn planten verwaarloost, slaapt binnenkort in een groen verlicht huis. Persbureau Reuters meldt dat onderzoekers in Thailand een gewas hebben ontwikkeld dat bij gebrek aan water groen fluorescerend oplicht. De planten zijn gekweekt met behulp van een gen dat afkomstig is uit kwallen. Nu heb je nog een speciaal instrumentje nodig om het 'plantaardige' licht te zien. Maar het is slechts een kwestie van tijd voordat een felgroen schijnsel je 's nachts wakker houdt omdat je vergeten bent met de gieter langs de plantenpotten in je slaapkamer te lopen.

Tegen 2008 laten sommige mensen uit kostenbesparende overwegingen het plafond van hun huis begroeien met een speciale klimop, waarin een gen van vuurvliegjes is verwerkt. Het resultaat: een sprookjesachtig verlichte huiskamer en een lagere energierekening.

Maan Kas met blauwe plant

NASA probeert ondertussen het landschap van de maan aantrekkelijker te maken voor ruimtetoeristen. Planten mogen niet ontbreken. Bij wijze van proef wordt in 2010 een mosterdplant gepoot in een mini-kas op de maanvlakte. Uiteraard geeft het genetisch gemanipuleerde stekje licht, maar de bladeren produceren al lang niet meer alleen een groen schijnsel. De plant licht blauw op bij extreme temperaturen en slaat rood uit als er te weinig voedingsstoffen in de bodem zitten.

Aardbewoners kunnen de plant via internetbeelden in de gaten houden. Als de maanstek na twee weken licht afgeeft in alle kleuren van de regenboog, wordt NASA overspoeld met e-mails en telefoontjes. De wereldwijde actiegroep 'red de maanplant' wil dat er een speciale missie naar de maan wordt gestuurd om de mosterdplant er bovenop te helpen.

Mars Plant redt toeristenlevens

Na wat kinderziektes is de ruimteplant in 2020 definitief doorgebroken. Niet alleen de maan wordt steeds 'groener', ook op Mars zijn planten onmisbaar. Het toerisme neemt op de rode planeet zo'n vlucht dat er regelmatig ruimteschepen gerepareerd moeten worden. Maar het is te duur allerlei reservemateriaal mee te nemen vanaf de aarde. Reisorganisaties hebben daarom grote kassen op de rotsvlaktes aangelegd met planten waaraan plastic en andere kunststoffen groeien. De gewassen zijn gemaakt met genen van plastic producerende bacteriën.

'Planten op tijd water geven' is op Mars belangrijker dan ooit. Bij een mislukte oogst kunnen ruimtetoeristen vertragingen oplopen van enkele maanden tot een jaar. Gelukkig steken ook de plastic planten gewoon hun noodlicht op als ze dorst krijgen

wetenschapsjournalist

    • Dennis Rijnvis