Pijnreceptor voor wasabi en traangas

Rotterdam. Traangas, knoflook en wasabi (scherpe groene Japanse mierikswortelsaus) werken in op precies dezelfde pijnreceptor, TRPA1. Dat schrijven wetenschappers onder leiding van David Julius van de University of California deze week in het vakblad Cell. Muizen bij wie de TRPA1-receptor was uitgeschakeld reageerden niet meer op pijnprikkels veroorzaakt door mosterdolie (de werkzame stof in wasabi), knoflook of de stof acroleïne (uit traangas, maar ook aanwezig in uitlaatgassen en tabaksrook). Acreloïne is ook een afbraakproduct dat ontstaat bij chemotherapie met cyclofosfamide. Meer acroleïne in de urine leidt soms tot ernstige bloedingen, waardoor de therapie gestaakt moet worden. De nieuwe kennis kan gebruikt worden om deze bijwerkingen tegen te gaan.