Op hol geslagen Alice

De film begeeft zich in de fantasiewereld van een op hol geslagen Alice in Wonderland.

Hij is een aansporing om ons leven met vele parallelle werelden te verrijken.

Er zijn van die filmmakers die, als het even niet lukt met de droomfilm waaraan ze werken, tussen de opnames door een andere film draaien. En die wordt dan spectaculair! Terry Gilliam maakte onder het door productiestress slechts halfgelukte The Brothers Grimm een klein, stijlvast meesterwerk, Tideland.

Tideland is een op hol geslagen Alice in Wonderland, waarin Alice een verhouding begint met The Mad Hatter en de Wunderkammer-art direction werd verzorgd door een Amerikaanse seriemoordenaar die lichaamsdelen als trofeeën op sterk water bewaart.

De Alice uit Tideland heet Jeliza-Rose, een Southern Belle van een jaar of negen. Tideland voert ons binnen in de logica van haar geesteswereld, die in rap tempo desintegreert als haar beide junkieouders kort na elkaar sterven. Al is vader Jeff Bridges nog de hele film te zien in de rol van zijn leven: een verrottend lijk.

De fantasiewereld van Jeliza-Rose is fascinerend, beangstigend, prachtig. De goudgele prairie golft als de zee, daar kan zomaar een onderzeeër opduiken tussen de korenaren. En zo weet je ook nooit zeker of de schimmen en de spoken die zij ontmoet eigenlijk niet alleen maar luchtspiegelingen zijn, grillig gevormde dode bomen of een baal lappen in een hoek.

Maar werkelijkheid = fantasie en die fantasie = werkelijk bij Terry Gilliam. Tideland is om te beginnen een aansporing ons dagelijks leven met veel parallelle werelden te verrijken.

De film heeft een duidelijk duistere kant, die veel toeschouwers zal afschrikken. Jeliza-Rose is eigengereid als Pippi Langkous. Alle heksen, vogelverschrikkers en krijsende wijven die zij ontmoet zijn toekomstige afspiegelingen van haarzelf. Tideland is vooral een film over die vrouwbeelden, en over het seksuele ontwaken van een kind.

De grens tussen tederheid en perversie is niet eenvoudig te trekken. Terwijl wij de op het cultboek van Mitch Cullin gebaseerde verbeelding van Gilliam eren, zitten we ondertussen maar mooi naar de geestelijke aftakeling van een meisje te kijken. Tideland dwingt zijn publiek de grenzen van zijn eigen normaliteit af te tasten.

film

Tideland.

Regie: Terry Gilliam. Met: Jodelle Ferland, Jeff Bridges, Brendan Fletcher, In: 5 bioscopen. *****

Regie: Terry Gilliam. Met: Jodelle Ferland, Jeff Bridges, Brendan Fletcher, In: 5 bioscopen.

    • Dana Linssen