Nasdaq trekt overnamebod op Londense beurs LSE in

De Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq haakt voorlopig af in de strijd om de London Stock Exchange (LSE). Dat maakte de beurs uit New York vandaag in een verklaring bekend.

Eerder deze maand bracht Nasdaq een bod van 2,43 miljard pond (3,5 miljard euro) uit op de Londense effectenbeurs. Dat was op dat moment 8 procent boven de beurswaarde. Maar LSE sloeg dat bod direct af, omdat ze het te laag vond. Sindsdien is de koers van het aandeel LSE flink gestegen, waardoor de beurswaarde gisteren na sluiting van de beurs met 2,87 miljard pond (4,16 miljard euro) ver boven de biedprijs lag .

Nasdaq staakt zijn poging om het eerste Transatlantische beursbedrijf te vormen niet definitief. In de verklaring stelt Nasdaq dat het bod kan worden vernieuwd als het bestuur van LSE het toch bij zijn aandeelhouders wil aanbevelen of wanneer de Londense beurs afziet van haar plannen om 510 miljoen pond terug te geven aan de aandeelhouders. LSE wil met deze inkoop van eigen aandelen de steun van aandeelhouders winnen voor behoud van onafhankelijkheid. Ook hernieuwt Nasdaq zijn overnamepoging als een andere partij een bod uitbrengt.

LSE is de afgelopen tijd door diverse partijen begeerd. In februari trok de Australische bank Macquarie haar bod van 2,2 miljard euro in, nadat LSE dat veel te laag had gevonden. Een jaar geleden had Deutsche Börse, dat de beurs in Frankfürt exploiteert, een overnamepoging ondernomen, maar ook die strandde op een afwijzing van LSE.

Euronext, waarin de beurzen van Parijs, Brussel en Amsterdam zijn samengegaan, heeft eveneens interesse voor de Londense beurs. Maar een bod is nog niet uitgebracht.

'Wij volgen alle ontwikkelingen met grote interesse en zullen dat zeker blijven doen', zei een woordvoerder van Euronext vanmorgen. Sinds het bod van Nasdaq op LSE zijn ook gesprekken tussen Euronext en Deutsche Börse over een mogelijk samengaan op gang gekomen.

De koers van het aandeel LSE zakte vanmorgen met 8 procent tot 10,24 pond, terwijl het bedrijf juist gisteren bekendmaakte dit jaar uitstekende resultaten te verwachten,