Met de buren golfen tegen Woods

Maarten Lafeber kocht vorig jaar een huis op het Lake Nona Resort in Orlando. Dankzij die investering mocht hij deze week twee dagen golfen aan de zijde van wereldsterren.

Ernie Els op de oefenbaan van Isleworth Golf & Country Club over Maarten Lafeber. 'Een talentvolle golfer en een sympathieke jongen.' Voor de drievoudig majorwinnaar uit Zuid-Afrika voldoende reden om Lafeber te selecteren in zijn team voor de Tavistock Cup, een tweedaags duel tussen Lake Nona en Isleworth, twee vermaarde Golf & Country Clubs in Orlando.

Wereldwijd worden er legio wedstrijden tussen nabijgelegen golfclubs gespeeld. Wat de Tavistock Cup bijzonder maakt is de waslijst aan sterspelers met wie de twee exclusieve clubs in Orlando kunnen pronken: leden van Isleworth en Lake Nona tekenden gezamenlijk voor 39 majoroverwinningen en meer dan 300 miljoen dollar prijzengeld.

De bijdrage van Maarten Lafeber daarin is marginaal. De beste golfer van Nederlander, nummer 109 op de wereldranglijst, was dan ook apetrots dat hij twee dagen met de toppers mocht meespelen. Lake Nona en Isleworth, waar Tiger Woods woont, zijn van de buitenwereld afgesloten resorts. Veel beroemde golfers hebben er domicilie gekozen, vooral vanwege de privacy.

Beide resorts zijn in handen van de Tavistock Groep, een investeringsmaatschappij die goede sier maakt met de vele vedetten die hun resorts als thuisbasis hebben gekozen. Tijdens de Tavistock Cup mocht een selectief publiek van sponsors en relaties zich vergapen aan Isleworth, kijken naar de pracht en praal en de golfbaan waar Woods zich doorgaans voorbereidt op de grote toernooien.

'Heel lang, heel mooi en ontstellend moeilijk', noemde Lafeber de baan van Isleworth, waar vergeleken met Lake Nona alles de overtreffende trap is. 'De huizen op Isleworth zijn belachelijk groot', meent Lafeber. En inderdaad, de bouwwerken van ongekende proporties langs de holes kun je nauwelijks nog huizen noemen. Woods woont nog relatief bescheiden, beschut, in de buurt van de oefenbaan. Het wit-blauwe onderkomen van basketballer Shaquille O'Neal lijkt eerder een middelgroot hotel dan een huis.

Maandagochtend werden de tien spelers van het Lake Nona team in twee helikopters naar Isleworth gevlogen, een afstand van nog geen veertig kilometer. Twee uur na aankomst werd Lafeber op de eerste hole geïntroduceerd door de beroemde golfcommentator Gary McCord. 'Dames en heren, Maarten Lafeber uit Nederland. Geen flauw idee hoe hij het vandaar helemaal tot hier in Isleworth heeft gebracht, maar succes.'

Lafeber was de eerste dag goed op dreef, de tweede dag ging het minder. Dat gold voor het hele Lake Nona team dat de Tavistock Cup afgetekend verloor: 17,5-12,5.

Dat zullen de Lake Nona-golfers weten. Bragging rights, het recht om de verliezers een jaar lang op een vrolijke manier te jennen, was de gedachte achter de ontmoeting. Dat zal ongetwijfeld gebeuren, maar de Tavistock Cup draait meer en meer om geld, om ongegeneerd te pochen op rijkdom.

De twintig spelers werden in de watten gelegd. Er vielen allerlei extra prijzen te winnen, van luxe auto's en extravagante motorfietsen tot speedboten. Woods en zijn teamgenoten kregen als winnaars ieder 100.000 dollar, Lake Nona en Maarten Lafeber moesten het doen met 50.000 dollar de man.

De hoofdsponsor gebruikt het evenement - in veertig landen op televisie te zien - om gefortuneerde golfliefhebbers te verleiden tot de aankoop van een huis. Wie hoopt buurman te worden van Woods heeft pech. De beste golfer van de wereld gaat Isleworth verlaten. Hij heeft onlangs een nieuw optrekje aangeschaft op Jupiter Island, ten noorden van Miami, waar hij zangeres Celine Dion en golfer Greg Norman als buren krijgt. Voor een kleine veertig miljoen dollar krijgt hij onder andere de beschikking over een privé-strand en een aanlegsteiger voor zijn jacht van 22 miljoen dollar.

Woods zal weinig moeite hebben zijn hypotheek af te lossen. In de Tavistock Cup incasseerde hij nog een extra bonus van 200.000 dollar, omdat hij individueel de beste score maakte. Over zijn deelname bestond lang onzekerheid. Zijn vader Earl lijdt aan kanker. Zijn toestand verslechtert en Woods liet al doorschemeren The Masters, die volgende week donderdag begint, te schrappen als zijn vaders conditie verslechtert.

Lafeber komt niet in aanmerking voor deelname aan de eerste major van het golfseizoen. 'Ik wil doorstoten naar de top-15 van Europa en ten minste de top-50 van de wereld.' Vaker aan de zijde spelen van de toppers, in de toernooien die er echt toe doen, daar moet het nu van gaan komen.'

    • Gerard Louter