Met dank aan hockeytrojka uit Argentinië

Mede dankzij drie Argentijnen doet hockeyclub Tilburg dit seizoen mee in de strijd om de play-offs. Al verloor de ploeg gisteren van concurrent SCHC: 2-3.

Net een officiële waarschuwing ontvangen of Tomás MacCormik kegelt halverwege de tweede helft opnieuw een tegenstander omver. Het onbesuisde optreden komt de hockeyer van Tilburg op een reprimande te staan van een van de SCHC-supporters, die prompt van repliek wordt gediend door de temperamentvolle Argentijn. 'Shut up, old man!', voegt hij zijn criticus vanaf de middellijn meermalen toe.

Langs de kant schudt Tilburg-coach Sjoerd Marijne mismoedig het hoofd over het onvolwassen gedrag van zijn rechtermiddenvelder. 'Tommie behoort beter te weten, hij heeft zichzelf vandaag uit de wedstrijd gespeeld', moppert de 31-jarige trainer na de verliesbeurt (2-3) tegen de naaste belager uit Bilthoven, die de derde overwinning in zes dagen behaalt en daarmee goede zaken doet in de strijd om de play-offsplaatsen.

Tilburg daarentegen zakt door de derde thuisnederlaag van de vijfde naar de zesde plaats op de ranglijst. Bovendien hoort Marijne na afloop dat het tot voor kort nog tobbende Rotterdam in punten op gelijke hoogte is gekomen na de verrassende zege (2-3) op landskampioen Oranje Zwart. 'Niks moet en alles is nog mogelijk, want iedereen zit nog dicht op elkaar, maar dan moeten we de komende weken niet zo ongeïnspireerd spelen als vanavond', beseft de oud-speler van Den Bosch.

Het onheil voor de dit jaar jarige club (tachtig jaar) heeft zich eerder die dag al afgetekend. Aanvoerder Joost Hofman valt van de trap, en belandt met een gebroken kuitbeen en gescheurde enkelbanden in het ziekenhuis. Drie dagen daarvoor, in de uitwedstrijd tegen titelkandidaat Amsterdam (1-1), heeft een andere waterdrager op het middenveld, Kai de Jager, zijn duim gebroken. Marijne wil de absentie van zijn routiniers niet aanvoeren als excuus, maar: 'Hun afwezigheid weegt gewoon zwaar.'

Meer dan ooit zijn de ogen vanavond dan ook gericht op de Argentijnse internationals, die Tilburg ook dit seizoen bij de hand nemen: MacCormick (27) en Matías Vila (26). De laatste heeft sinds de winterstop gezelschap gekregen van zijn zeven jaar jongere broer, die afgelopen zomer bij het WK voor junioren in Rotterdam werd uitgeroepen tot 'Speler van het Toernooi': Lucas Vila. Tegen SCHC neemt de jongste van de twee hockeybroers uit Buenos Aires de 2-2 voor zijn rekening, na een fraaie solo van MacCormick.

Het slotakkoord in het inhaalduel komt evenwel op naam van international Roderick Weusthof; De Knoest benut SCHC's vierde strafcorner en tekent daarmee voor zijn 21ste treffer van het seizoen. Marijne verwoordt zijn teleurstelling na afloop in een kringgesprek op het veld, en doet dat in het Engels. 'Dat is onze voertaal.' Zijn Argentijnen voelen zich in Noord-Brabant 'als een vis in het water', maar Nederlands spreken de bij een modehuis werkzame hockeyavonturiers (nog) niet.

Het is Marijne ('Ik praat graag Engels') om het even. Mede dankzij de Zuid-Amerikaanse inbreng doet Tilburg, voor het tweede seizoen actief op het hoogste niveau, dit jaar opnieuw mee in de strijd om een plaats in de nacompetitie. Tot lichte verbazing van de kroonprins onder de Nederlandse hockeycoaches. 'Ik dacht vooraf ook: we krijgen het lastig na dat prima eerste jaar (achtste plaats, red.). Al constateer ik ook dat we een uitgebalanceerde selectie hebben, met jeugd, routine en creativiteit.'

En, zoals dat zo mooi heet, 'scorend vermogen'. Leunde Tilburg vorig jaar vooral op de strafcorner van Arend-Jan Broekmans, sinds diens vertrek heeft de oudste Vila de taken overgenomen van Arie Sjoelbak. Met wisselend succes; hij benutte tot dusver vijf korte hoekslagen, tegen zes veldgoals en één strafbal. Marijne: 'Matti is vooral heel balvaardig, werkt hard en neemt de ploeg op sleeptouw, ook buiten de lijnen.'

Zijn jongere broer, tussentijds overgekomen vanuit Hamburg, geldt als 'een vuurvretertje met een neusje voor de goal'. En een gepolijste techniek, zegt de coach. 'Hij kan dingen met een bal, dat is ongelooflijk. Tijdens de trainingen draaien wij ons geregeld met open mond om als hij weer eens de trucendoos opengooit. Het laatste wat we willen is dat Colo naast zijn schoenen gaat lopen.'

Marijne hoopt zijn Argentijnse hockeytrojka te behouden voor de club. 'Zonder de rest te kort te willen doen, maar het zou een enorme stap terug zijn als die drie jongens zouden vertrekken.'

    • Mark Hoogstad