Lyon maakt kansjes niet af

Olympique Lyon speelde vooral in de tweede helft met heel veel enthousiasme.

De halve finale is voor voorzitter Aulas een must.

Andrea Pirlo van AC Milan achtervolgt Sylvain Wiltord van Olympique Lyon. Foto AFP Lyon's French forward Sylvain Wiltord (R) vies with Milan's Italian midfielder Andrea Pirlo during their Champion's League quarter finals first leg football match, 29 March 2006 at Gerland Stadium in Lyon. AFP PHOTO PHILIPPE MERLE AFP

Olympique Lyon is er in het eigen Stade de Gerland niet in geslaagd een voorsprong te nemen in de heenwedstrijd van de Champions League tegen AC Milan. Het bleef 0-0. De Franse kampioen moet volgende week in San Siro scoren om de droom van de voorzitter waar te maken.

Zonder de geschorste Braziliaanse spelverdeler Juninho had Lyon in de beginfase de grootste moeite zijn draai te vinden. In het openingskwartier ontsnapte het tot drie keer toe aan een achterstand. Andrei Sjevtsjenko stuitte bij de mooiste kans op doelman Grégory Coupet. Lyon herstelde en kwam langzaam onder de druk uit. Benoit Pedretti, de vervanger van Juninho, verraste bijna doelman Dida met een vrije trap, John Carew verprutste een kopkansje.

Milan, zonder de geblesseerde Jaap Stam maar met Clarence Seedorf in het basiselftal, had in het begin van de tweede helft moeite het enthousiaste Lyon bij te benen. Carew en Cardoso Tiago verzuimden geklungel in de Milanese defensie af te straffen, Pedretti mikte de bal uit een vrije trap in de muur en Mahamadou Diarra schoot naast. Al dat enthousiasme, goed voor zestien schoten richting doel (tegenover vier voor Milan), mocht niet baten. Tiago kwam nog het dichtst bij een treffer, maar Dida tikte de bal onder de lat weg. Milan beperkte zich tot enkele counters.

Olympique Lyon is met vier landstitels op rij al enkele jaren onklopbaar in de Franse competitie. Ook nu weer stevent de club, ondanks een 1-1 gelijkspel afgelopen weekeinde thuis tegen Toulouse, op het kampioenschap af. Lyon telt negen punten voorsprong op Girondins de Bordeaux; een vijfde opeenvolgende titel zou een Frans record zijn.

Toch reiken de ambities van de kapitaalkrachtige voorzitter Jean-Michel Aulas veel verder. Hij wil ook scoren in Europa. Lyon werd de afgelopen twee seizoenen in de Champions League telkens uitgeschakeld, vorig jaar nog door PSV. Gérard Houllier kreeg als nieuwe oefenmeester de opdracht mee dit seizoen minstens de halve eindstrijd van de lucratieve clubcompetitie te halen. En eigenlijk droomt Aulas van de finale, al was het maar omdat die in het Stade de France in Parijs wordt gespeeld. Als Lyon de kwartfinale overleeft, moet het tegen de winnaar van het duel tussen Benfica en Barcelona de finale zien te bereiken.

Toen Aulas in 1987 Lyon overnam, was het een provinciaal clubje in de derde divisie met een budget van iets meer dan vijf miljoen euro. Amper tien jaar later werkt Olympique met een jaarbegroting van 115 miljoen euro, mede dankzij het nieuwe televisiecontract met betaalzender Canal+. Die betaalt dit jaar en de komende twee jaar telkens 600 miljoen euro voor de tv-beelden, wat de Ligue 1 de op een na duurste competitie van Europa maakt, na de Engelse Premier League.

Met het extra geld kon Lyon deze zomer het team bijeenhouden en Houllier aantrekken. En voorzitter Aulas wil nog verder. Hij heeft plannen voor een nieuw stadion in de buitenwijk Vénissieux, met 80.000 plaatsen twee keer zo groot als het huidige Stade de Gerland. Daarvoor wil Aulas 40 miljoen euro via een beursgang binnenhalen. De Franse minister van Sport, Jean-François Lamour, veranderde begin dit jaar onder druk van Aulas en de Europese Commissie een wet die voetbalclubs verbood naar de beurs te gaan.