Klimaatpessimisten moet je vooral in de VS zoeken

In Californië regent het reacties op berichten over de verwachte verwarming van de aarde.

In Nederland maken bloggers zich drukker om 'happy slapping' door meisjes van een school in Maarssen.

Als voor de kust van Californië een vloedgolf verschijnt, is dat vooral een uitdaging voor surfers. De westelijke Amerikaanse staat bevindt zich grotendeels veilig boven de zeespiegel. In Nederland kan iedereen tussen Scheveningen en Scherpenzeel wel inpakken als de wetenschappers van het tijdschrift Science gelijk krijgen. Die schreven eind vorige week dat de zeespiegel deze eeuw veel meer en sneller zal stijgen dan toe nu toe werd aangenomen. Ik had daarom verwacht dat Nederlandse bloggers - en misschien ook wel de rest van de media - flink waren geschrokken van dit nieuws.

Niets is minder waar.

Mik van Es is één van de weinigen die zich druk maken. 'Bij alleen natte voeten zal het niet blijven', constateert deze blogger droogjes. De rest van de Nederlandse blogosfeer is geïnteresseerd in andere dingen, en heef zich verzameld rond het happy slapping door de meisjes van het St. Vituscollege in Maarssen op GeenStijl.nl.

Nee, dan Californië. Zeker sinds het weekblad Time de nieuwste onheilsprofetie over de opwarming van de aarde op de cover zette, regent het daar reacties. Groepsblog Theaterconversation bijvoorbeeld, ziet aanleiding om het milieu als nationaal veiligheidsissue te gaan behandelen. Doodgaan door een natuurramp of een binnengesmokkeld nucleair bommetje van Al-Qaeda maakt dat blog niets uit. Tegen beide moet de overheid alles uit de kast halen.

Right-Thinking from the Left Coast heeft de neiging tot relativeren. Deze conservatieve bloggers betreuren het dat de lucht zó schoon is geworden dat de zonnestralen ongehinderd het aardoppervlak kunnen opwarmen.

The Maverick Conservative, vindt het issue een zoveelste voorbeeld van hoe de mainstream media, gedomineerd door links en liberaal, weer aan het liegen en bedriegen zijn geslagen.

Wat verklaart het verschil in opwinding in Californië en Nederland? Misschien omdat de blogs in de VS al langer bestaan en daardoor het kletsniveau ontstegen zijn. Zowel Amerikaanse milieubeweging als conservatieven gebruikt weblogs op internet, in combinatie met radio en televisie.

Daarnaast is de milieubeweging in Californië altijd al alive and kicking geweest. In Nederland daarentegen wordt het klimaatbeleid steeds meer uitbesteed aan Brussel en wordt daardoor een steeds moeilijker, technisch onderwerp.

Ook lijkt het erop dat de klimaatpessimisten ruimte moeten prijsgeven aan concurrerende milieuvrienden: dierenactivisten of de boomhutbouwers van GroenFront.

Wekelijks voorziet Kees Versteegh weblogs over een actueel onderwerp van commentaar. Links naar de genoemde blogs via: www.nrc.nl/opinie.

    • The Maverick Conservative
    • Mangled Cat
    • Kees Versteegh