Italiaans asiel voor Afghaanse christen

De bekeerde Afghaan Abdul Rahman is gisteren aangekomen in Italië. Dat heeft de Italiaanse regering bekendgemaakt. Italië verleent Rahman politiek asiel omdat hij in eigen land gevaar zou lopen na zijn vrijlating uit de gevangenis.

Het Afghaanse parlement vroeg de minister van Binnenlandse Zaken gisteren nog om te verhinderen dat Rahman het land kon verlaten. Op dat moment was Rahman al aangekomen in Italië, waar hij in het diepste geheim naartoe gevlogen was. 'We zijn erg blij dat we iemand kunnen verwelkomen die zo moedig is geweest', zei premier Silvio Berlusconi. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Giuseppe Pisanu ontvangt Rahman 'alle vormen van bescherming en assistentie' die bij een vluchtelingenstatus horen.

Abdul Rahman werd vorige maand gearresteerd wegens afvalligheid van de islam. Zestien jaar geleden bekeerde hij zich tot het christendom toen hij voor een Duitse ontwikkelingsorganisatie in Pakistan werkte. Op afvalligheid staat volgens het islamitisch recht, waarop het Afghaanse recht deels gebaseerd is, de doodstraf. Westerse regeringen en christelijke geestelijken, onder wie de paus, riepen op tot vrijlating. Rahman ontliep een doodvonnis toen de rechter oordeelde dat het bewijs gebrekkig was; de bekeerling zou wellicht geestesziek zijn.

De Verenigde Naties hebben bemiddeld voor asiel voor Rahman. Italië verleende eerder politiek asiel aan de voormalige Afghaanse koning Mohammed Zaher Shah, die met zijn familie dertig jaar in Rome woonde. Na de val van het Talibaan-regime keerde hij terug naar Afghanistan.