'Ik raak steeds mijn vriendjes kwijt'

Wie: asielzoeker Hussein Mohammed Ahmed.

Waarom: heeft een trommel beschilderd die morgen in theater Odeon in Amsterdam wordt verkocht.

Hij is nog niet zo'n goede voetballer, zegt Hussein Mohammed Ahmed. De linksachter van het team van het asielzoekerscentrum in Heemskerk moet veel oefenen om in de buurt te komen van zijn grote voorbeeld Ronaldinho, de Braziliaanse ster van FC Barcelona. Daarom moet zijn trommel morgen voor veel geld worden verkocht, zegt Hussein. Een 'echte tamtam', waarop hij een leeuw en een tijger heeft geschilderd, zijn lievelingsdieren. Driehonderd euro lijkt hem een goede prijs. Genoeg geld om een voetbaltoernooi te organiseren, lacht Hussein.

De 11-jarige Somaliër is een van de jonge asielzoekers van wie de komende dagen kunstwerken worden verkocht bij drie theatervoorstellingen in Amsterdam en Hoofddorp. Benefietvoorstellingen die zijn georganiseerd door de Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid, die projecten verzorgt voor kinderen en jongeren in asielzoekerscentra.

1 april, kikker in je bil! De vrolijkste dag van het jaar - een dag nadat de trommel van Hussein wordt verkocht - is door de stichting bewust gekozen als startsein voor de 'Theaterweek voor de vrolijkheid'. Er moet meer gelachen worden in Nederland, en zeker in de negentig asielzoekerscentra, laat de projectleider van de stichting weten. Met een jaarlijkse terugkerende theaterweek hoopt de stichting geld in te zamelen voor haar activiteiten. Tal van bekende artiesten, van Margreet Dolman tot Fabiënne de Vries en Jamai, hebben hun medewerking toegezegd.

Gemiddeld wonen vluchtelingen ongeveer anderhalf jaar in een asielzoekerscentrum (AZC). Hussein Mohammed Ahmed woont al veel langer in een opvangcentrum. Met zijn moeder en zijn vijf broers en zusters vluchtte hij zes jaar geleden voor de oorlog in Somalië. Al die tijd is het gebroken gezin verwikkeld in een verblijfsprocedure. Eerst zaten zij in een centrum in Egmond, daarna in Alkmaar en nu in Heemskerk. Niet zo leuk, vertelt Hussein. 'Ik raak steeds mijn vriendjes kwijt.'

Daarom kijkt hij ook zo uit naar morgen. Want zijn Koerdistaanse vriend Karzan, die naar het AZC in Schagen is verhuisd, komt ook naar Amsterdam. Misschien kunnen ze in de pauze voetballen, zegt Hussein.

    • Arjen Ribbens