Gezocht: één internettijd

Het is lastig afspraken te maken met mensen aan de andere kant van de wereld, zeker met de zomertijd.

Weg met de tijdzones, de precisieklokken en de schrikkeljaren.

Handig: één klok voor internet. Hierboven een kunstwerk op Place du Havre, Parijs. Foto Philip Vanoutrive/HH Hollandse Hoogte

De internetgemeenschap werkt aan het 'klokprobleem'. Veel internetters beginnen langzaamaan genoeg te krijgen van het traditionele tijdsysteem met verschillende zones en ongelijke kalenders. Als je vanuit Nederland een internetafspraak wilt maken met iemand in Amerika of in Japan, dan moet je eerst het tijdsverschil met die landen opzoeken, je moet rekening houden met de zomer- of wintertijd en daarna moet je inschatten op welk tijdstip je allebei wakker bent. Zeker deze week is het lastig, omdat Nederland afgelopen weekeinde is overgeschakeld op zomertijd en de Amerikanen pas op 2 april.

Kortom: hoe meer personen deelnemen aan een virtuele vergadering, hoe verwarrender de wijzers van de klok het maken. Steeds meer mensen met een internetwinkel, internetliefde of internethobby vragen zich af waarom er nog geen internettijd is. Eén klok, voor iedereen op het world wide web.

In 1999 werd de eerste internettijdschaal met de naam .Beats gepresenteerd. 'Er is in cyberspace geen geografie en er zijn ook geen tijdzones. We staan aan het begin van iets compleet nieuws', liet de Amerikaanse internetgoeroe Nicholas Negroponte destijds weten.

Maar het zoeken naar één internettijd verloopt moeizaam. In alle uithoeken van de wereld worden nieuwe tijdschalen en klokstandaarden bedacht: van beats tot bytes en zelfs compleet aangepaste kalenders. Geen enkel systeem slaat tot nu toe echt aan. Hieronder een overzicht van vijf experimenten.

    • Dennis Rijnvis