'Geef vader deel van bevallingsverlof moeder'

Als een moeder haar bevallingsverlof niet helemaal opgebruikt, mag de vader de resterende dagen opnemen. Minister De Geus (Sociale Zaken, CDA) zei gisteren dat hij gaat onderzoeken of dit mogelijk is. Hij vindt het een 'sympathiek idee'.

De minister deed zijn belofte in een overleg met de Tweede Kamer. De fracties van VVD, PvdA en D66 willen een regeling waarbij vaders het verlof van de moeder op kunnen maken, als zij minder tijd nodig heeft om te herstellen van haar bevalling dan de maximaal twaalf weken waar ze recht op heeft.

Nu heeft een vrouw recht op vier weken verlof vóór de bevalling en twaalf weken erna, of zes weken ervoor en tien weken erna. De werkgever betaalt het loon door en krijgt hiervoor een vergoeding van het UWV. Kamerlid Van Egerschot (VVD) stelde gisteren voor, dat de vader bij zijn werkgever zwangerschapsverlof kan opnemen, als de moeder al terug aan het werk gaat bij haar werkgever.

De VVD wil met het plan de arbeidsparticipatie van vrouwen bevorderen. Van Egerschot noemde gisteren in het debat Scandinavische landen als voorbeeld, waar ruimere regelingen voor vaderschapsverlof bestaan. In Zweden kunnen vaders en moeders samen beslissen hoe ze een deel van het ouderschapsverlof verdelen. De Zweedse feministische partij, Feministiskt Initiativ, pleit echter voor een individuele verlofregeling, omdat vrouwen nu het overgrote deel van het ouderschapsverlof opnemen.

Kamerlid Smilde (CDA) noemt het plan 'een krankzinnig idee'. Ze zei: 'Ik ben zelf verloskundige geweest. Voor de meeste vrouwen is een verlof van tien weken veel te kort.' Smilde wil langer verlof voor beide ouders. Een woordvoerder van ambtenarenvakbond AbvaKabo FNV zei gisteren: 'Met uitruilen wordt verlof inzet voor onderhandelingen aan de keukentafel en moet je als man het geluk hebben dat je vrouw eerder herstelt.'

Of een grote behoefte bestaat aan het uitruilen van zwangerschapsverlof tussen vaders en moeders, weet Van Egerschot niet. Wel heeft ze 'signalen gekregen'.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het bericht 'Geef vader deel bevallingsverlof moeder' (30 maart, pagina 3) worden de uitspraken 'een krankzinnig idee' en 'Ik ben zelf verloskundige geweest. Voor de meeste vrouwen is een verlof van tien weken veel te kort', toegeschreven aan Kamerlid Smilde . De citaten zijn van Beatrijs Smulders.