Galerieselectie

Dan McCarthy De nieuwe schilderijen van de Amerikaanse kunstenaar Dan McCarthy (Hawaï, 1962) tonen een ogenschijnlijk paradijselijk universum. De onderwerpen doen denken aan vakantiefoto's: een verliefd stel bij ondergaande zon, surfers op een zonovergoten strand en mooie berglandschappen zijn in haast transparante olieverf geschilderd. Toch oogt geen van de figuren vrolijk. Als er al iemand lacht, is dat met een clowneske grijns.

Schilderijen van Dan McCarthy. T/m 13 mei bij Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. Di t/m vr 10-18u, za 13-18u.

Fransje Killaars De inspiratiebron voor de felgekleurde tapijten van Fransje Killaars ligt in India, in de kleurenpracht van het straatbeeld daar. De kunstenaar reisde er diverse keren heen en liet haar kleden en dekens maken door een plaatselijke weverij. Met de dekens, voorzien van karakteristieke blokpatronen, bouwt Killaars installaties, bijvoorbeeld door talloze matrassen op elkaar te stapelen. Soms, zoals in haar nieuwe installatie 24 Hours, lijken de dekens zelfstandig in de ruimte te zweven, als gewaden om een onzichtbare figuur.

Installatie van Fransje Killaars. T/m 9 april in Galerie de Expeditie, Leligracht 47, Amsterdam. Wo t/m vr 11-18u, za 14-18u.

Jimmy Robert De titel van de tentoonstelling van Jimmy Robert, Instabilly, is de naam die de kunstenaar bedacht voor een fictieve bloem, giftig en met een bedwelmende geur. Robert, geboren in Frankrijk, studeerde aan Goldsmith College in Londen en was deelnemer aan de Rijksakademie in Amsterdam. Hij werkt met fotografie, film, performances en installaties – disciplines die op Instabilly allemaal aan bod komen.

Fotografie en film van Jimmy Robert. T/m 8 april in Galerie Diana Stigter, Elandsstraat 90, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

Bart Benschop Nu de fotografie gedigitaliseerd is, staat het ouderwetse vergrootapparaat in menig donkere kamer weg te roesten. Ook beeldend kunstenaar Bart Benschop proeft van de nieuwe ontwikkelingen. Zijn composities van stedelijke landschappen zijn met de computer in elkaar gezet en ogen als filmische panorama’s. Het is alsof we de kranen, fabrieken en bruggen vanachter het spiegelende glas van een auto of trein voorbij zien trekken.

Fotowerken van Bart Benschop. T/m 16 april in MKgalerie, Witte de Withstraat 53, Rotterdam. Wo t/m zo 13-18u.

Michael Bauer De schilderijen van de Duitse kunstenaar Michael Bauer ontstaan vanuit vlekken. Grijze en modderige vormen zijn met elkaar verweven als inwendige organen, een klonterig stukje verf oogt als littekenweefsel, en uit een schijnbaar willekeurige hoop neergekrabbelde elementen ontstaat plots het gezicht van een man. Het bizarre portret brengt met al zijn uitstulpingen de werken van de zestiende-eeuwse schilder Arcimboldo in herinnering.

Schilderijen van Michael Bauer. T/m 28 april in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

En verder: Installatie van Job Koelewijn t/m 22 april in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; beelden en tekeningen van Adam Colton t/m 29 april in Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, A’dam; schilderijen van Iwan van ’t Spijker t/m 15 april in Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, A’dam; schilderijen van Melissa Gordon t/m 15 april in Galerie Juliètte Jongma, Gerard Douplein 23, A’dam; foto’s van Martine Stig t/m 15 april in Motive Gallery, Elandsgracht 10, A’dam; schilderijen en video’s van Gil & Moti t/m 19 april in De Praktijk, Lauriergracht 96, A’dam; foto’s van Mark Seliger t/m 20 april in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, A’dam; foto’s van David Renggli t/m 9 april in Van Zoetendaal Gallery, Keizersgracht 488, Amsterdam; foto’s van Bas Princen t/m 20 april in Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag; gouaches van Ad Schouten t/m 23 april in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; vijf jaar HuMobisten t/m 9 april in Galerie Blaak 10, Witte de Withstraat 7a, Rotterdam; foto’s van Regula Maria Muller t/m 15 april in Galerie Phoebus, Eendrachtsweg 61, Rotterdam.