Foto Privé Amalia beboet

Weekblad Privé moet 3.000 euro betalen aan prinses Amalia en haar ouders, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. Het blad publiceerde in september vorig jaar foto's van het Oranje-gezin in badkleding tijdens hun verblijf in het vakantieonderkomen van de koninklijke familie in het Italiaanse Porto Ercole.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde gisteren in een civiele procedure over de kwestie dat Privé onrechtmatig handelde. Het moet 3.000 euro betalen en mag twee jaar lang geen inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer van prinses Amalia en haar ouders.

De rechtbank maakte hierbij wel een voorbehoud. Als sprake is van publiek functioneren van het koninklijk gezin mogen wèl foto's worden gemaakt. Dit geldt ook als het een 'maatschappelijk relevante privé-aangelegenheid' betreft.

Houdt Privé zich niet aan het vonnis, dan moet het tijdschrift 50.000 euro betalen voor foto's van Willem-Alexander en Máxima. Op foto's van Amalia zet de rechtbank een dwangsom van 100.000 euro per editie van het blad waarin de foto's worden gepubliceerd, tot een maximum van 10 miljoen euro. (ANP)