Festival: veel films over seks

Veel films die op het CinemAsia Festival draaien zijn geen fantastische cinema.

Maar de indrukwekkende films Dumplings en Shanghai Dreams zijn dat wel.

Scene uit de film Green Chair Foto Imagin Asian Pictures still uit Green Chair foto Imagin Asian Pictures

In het programma van het CinemAsia Film Festival zit één film die je gezien moét hebben. Een film waarover vol bewondering (en afschuw) gepraat kan worden: Fruit Chans Dumplings, de openingsfilm. Hoe minder je er over weet, hoe beter. Dumplings komt voort uit de omnibusfilm Three Extremes, een horrorproject uit 2004 waaraan behalve Chan ook Miike Takashi (van Audition) en Park Chan-wook (van Old Boy) een bijdrage leverden. De korte versie werd door Chan opgerekt tot speelfilmlengte waardoor hij nog langzamer zijn geheimen onthult. Dumplings is een ethische horrorfilm over de obsessie eeuwig jong te willen zijn, tot elke prijs.

Veel films op het festival gaan over seks: Virgin uit Indonesië, vol moralisme over de maagdelijkheid, Green Chair uit Zuid-Korea gaat over de verboden liefde tussen een volwassen vrouw en minderjarige jongen, in A.V. uit Hongkong laat een groep vrienden een Japans pornosterretje overkomen om zogenaamd een 'adult video' mee te maken. Geen fantastische cinema. Shanghai Dreams van Wang Xiaoshuai (The Days, Frozen) is dat wél. Het is geïnspireerd op het levensverhaal Xiaoshuai's ouders, die eind jaren zestig van Sjanghai naar het platteland trokken om hun steentje bij te dragen aan de Culturele Revolutie. Als het werk gedaan is, willen ze terug naar de grote stad. Maar in 1983 wonen ze nog altijd in het dorp en zijn er geen tekenen dat ze spoedig terug mogen van de communistische regering. Dochter Qinghong wordt door haar vader streng in de gaten gehouden, want stel dat ze verliefd wordt op een jongen uit het dorp, dan wil ze nóóit meer terug. In beheerste stijl, met veel doorkijkjes en diepte in de shots, schetst Xiaoshuai de personages. De camera draait langzaam om hen heen en legt elke stemming minutieus vast. Hij weet zelfs begrip te wekken voor de motieven van de strenge vader, die zijn dochter wel erg strikt opvoedt.

CinemAsia Film Festival : 30 maart t/m 8 april. In: Filmmuseum Vondelpark, Rialto, Amsterdam. Een selectie draait van 30 maart t/m 19 april in filmhuizen. Info: www.cinemasia.nl

    • André Waardenburg